Άρθρον (18) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ

Ξενοφοβία, με αυτό το θέμα ασχολούνται νυχθημερόν οι «αντιρατσιστές» τα τελευταία χρόνια, αφού η ιδιαίτερη μας πατρίδα κατακλύστηκε από ἐπήλυδες υπό τις οδηγίες της Άγκυρας, τις ευλογίες της αριστεράς και την εκνευριστική ανοχή των υπολοίπων κομμάτων. Με το θέμα ξενομανία-ξενολατρία ασχολούνται ελάχιστοι Ελληνοπρεπείς-Ελληνότροποι, που απεγνωσμένα προσπαθούν να αλλάξουν την κωμικοτραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι περισσότεροι τελειόφοιτοι, μετά από 12 χρόνια ελληνικής παιδείας, το μόνο που έμαθαν για το ένδοξο παρελθόν του ελληνισμού στο σχολείο (δυο περιόδους την εβδομάδα έκανα εγώ ιστορία) είναι ότι μας κατέκτησαν πολλοί λαοί και λίγα πράγματα για την Ε.Ο.Κ.Α. Μια διευκρίνιση για τους κατακτητές... κάθε 20-30 χρόνια άλλαζαν τα σύνορα της Ευρώπης. Όλες οι περιοχές κατακτήθηκαν από διάφορους λαούς. Όμως, μόνον οι άποικοι που έρχονται και ριζώνουν σε μια γη αλλάζουν την εθνογραφία ενός τόπου, όχι οι κατακτητές. Εάν θέλεις να μάθεις την καταγωγή ενός σύγχρονου λαού, πρέπει να μελετήσεις ποιος ή ποιοι λαοί εγκαταστάθηκαν ΜΟΝΙΜΑ στη γη του, και όχι ποιοι λαοί την κατέκτησαν.
Είναι υποκειμενικό το να πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες ή και οι ξένοι αν το έθνος μας υπήρξε το πιο ένδοξο στην ιστορία, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός αν δεν υπήρχαν οι αρχαίοι Έλληνες, φιλόσοφοι, μαθηματικοί, ποιητές, φυσικοί, αρχιτέκτονες, πολέμαρχοι κτ.λ. Όταν ήμουν λύκειο το βιβλίο της τρίτης τάξης έγραφε πως ανέκαθεν οι Έλληνες Κύπριοι είχαν πλήρη συνείδηση της Ελληνικής εθνοτικής τους ταυτότητας. Μήπως κάτι άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες;  
Τώρα ας πάμε στις ωραίες «Ελληνικές» λέξεις της καθημερινότητας του μέσου Έλληνα Κύπριου...roundabout, clutch, printer, charger, mobile, ambulance, by the way, any way, high way, τσέκκαρε, τσσέκκι, θέκκιου, check book, mouth wash, corn flakes, live, calculator, translator, accident, πατάτες jacked, φαΐ grill, commission, replay, upgrade, air condition (άρκκοντισσιον) standby (στάμπαϊ), ντοτ (η τελεία), αντ (το παπάκι), λινκ, lobby, chance, budget, reception, remote control, copy-paste, plus, minus, full time, part time, hands free, interview, secretαry, mammy (στα αρχαία ελληνικά, μάμμη είναι η γιαγιά), tip, missed call, εκστένσιον, κκανσελάρω, κκονφερμάρω, τραφικέιτορ,  mall, casual ντύσιμο, βενζίνη unleaded,, waterpark, connections, session, cash, sorry, waiting list, hi, bye, dressing room, minimum, maximum, lishman, loudspeaker, sick lift, check in, check out και πολλές άλλες. Εκείνο το καημένο το ελληνικό ερωτηματικό το θυμάται κανείς;;;;;;;;;;;;;;; Γιατί όλοι βάζουν αυτό??????????. Μερικά παραδείγματα ξενομανίας των Ελλήνων Κυπρίων... Γιατί οι Έλληνες Κύπριοι γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες στο κινητό και στον υπολογιστή; Στις 10 λέξεις ενός Κύπριου οι τρεις μπορεί να είναι αγγλικές (δεν έχει καμμία σχέση με την αγγλοκρατία, οι γιαγιάδες μας που ζούσαν τότε, ΔΕΝ ξέρουν αγγλικά -μόνο το yes και το no ξέρουν- και τότε δεν υπήρχαν mobile, remote control, calculator, translator κ.ά). Αν βάλεις 10 Έλληνες Κύπριους να γράψουν το ονοματεπώνυμό τους, οι τρεις τουλάχιστον θα το γράψουν με Λατινικούς χαρακτήρες. Οι κυριλάτοι νέοι μιλούν και γράφουν Greeglish. Ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο, το Facebook, ενώ έχει Ελληνικά, αυτοί το έχουν στη «μητρική» τους γλώσσα, τα Αγγλικά. Για ποιο λόγο προτιμούν να βλέπουν: like, share, tag, messages, home, pictures, information, friends, location, account settings κλπ;; Αφού ρε γαμώτο υπάρχουν και στα Ελληνικά τούτα όλα, τη μητρική τους γλώσσα!!! Υπάρχει περίπτωση Ιταλός, Ισπανός, Γερμανός, Γάλλος κλπ να έχουν το Facebook τους στα Αγγλικά;;;;; Και φυσικά εμείς οι Κυπραίοι δεν λέμε στα γενέθλια κάποιου... «να ζήσεις λα-λα-λα και χρόνια πολλά...», εμείς λέμε «happy birthday to you...».
Ένας τουρίστας αν κάνει μια βόλτα στους δρόμους μας, βλέποντας τις πινακίδες των καταστημάτων (των κτιρίων γενικά) θα νομίσει ότι στην Κύπρο χρησιμοποιούμε το Λατινικό αλφάβητο.
Πώς απαντά ένας Έλληνας Κύπριος το τηλέφωνο; hello, alo, aloou. Και πως το κλείνει; Ok, bye. Σε χώρους εισόδου, στις πόρτες γράφει push και pull. Οι πινακίδες των αυτοκινήτων είναι με Λατινικούς χαρακτήρες. Γιατί οι Έλληνες Κύπριοι αφελληνίζουν τα ονόματα τους;; John-Helen-Jack-Peter-George-Nick-Nicole-Chris-Christopher-Alex-Steve-Mike και πολλά άλλα;; Γιατί οι Έλληνες Κύπριοι υπογράφουν πάντα στα Αγγλικά; Εάν δείξεις σε έναν Έλληνα Κύπριο αυτά τα τρία γράμματα «P.O.K» και του πεις διάβασέ τα ένα-ένα, θα αρχίσει «ππι-όου-κκέι» αντί για «ρο-όμικρον-κάππα». Και το κερασάκι στην τούρτα. Γιατί εκπαιδεύει ένας Έλληνας Κύπριος τον σκύλο του στα αγγλικά; Είναι πιο μικρές οι λέξεις;; Μ@ΛΑΚΙΕΣ. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα: κάτσε, όχι, κάτω, εδώ, μείνε, μη, κακό; Υπάρχουν πολλές Ελληνικές δισύλλαβες λέξεις. Ο γείτονάς μου εκπαίδευε τον σκύλο του στα Αγγλικά, και όταν τον ρώτησα γιατί όχι στα Ελληνικά, μου είπε «μα ούλλοι έτσι κάμνουν». Εγώ βέβαια του είπα «μα ρε φίλε εμένα ο σκύλος μου ξέρει Ελληνικά, πώς θα συνεννοούνται;».
Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ (που έλεγε και ο Μακάριος), είσαι ο μοναδικός λαός ανά την υφήλιο, που εκπαιδεύει τους σκύλους του σε ξένη γλώσσα!!!
Ένα πραγματικά γελοίο φαινόμενο είναι όταν πάει ένας Νεοκυπραίος στην Αθήνα, χτυπά το τηλέφωνο του δωματίου του ξενοδοχείου, και είναι από την υποδοχή*1, απαντά ο Κυπραίος helloooo (χαλόουυυυ) και τότε αρχίζει η κοπέλα της υποδοχής να μιλά Αγγλικά, επειδή νομίζει ότι απάντησε το τηλέφωνο αλλοδαπός!!!
*1= μετάφραση στα «κυπριακά»: reception -στα ισπανικά ρεθεπτιόν-

Και συνεχίζεται η ελληνική κυπριακή παρωδία... Επί αγγλοκρατίας οι αποικιοκράτες έλεγχαν, σχεδόν απαγόρευαν την ελληνική ιστορία, μας αποκαλούσαν «ελληνόφωνους» (κάτι μου θυμίζει αυτό) στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κυπριακή εθνοτική συνείδηση, για να πάψουν επιτέλους οι «κακοί» Έλληνες να ζητούν Ένωση με τον εθνικό κορμό. Για αυτό το λόγο οι ιερείς έκαναν κατηχητικά ενώ παράλληλα υπήρχαν και μερικά εθνικόφρονα σωματεία που δίδασκαν την ελληνική μας ιστορία και την ελληνοορθοδοξία για να μην αφελληνιστούμε. Κρατήσαμε τον ελληνισμό στο νησί για 34 αιώνες. Και τι γίνεται σήμερα που γίναμε ανεξάρτητο κράτος (μας έκαναν οι Εγγλεζοαμερικάνοι με το ζόρι για να ικανοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια της τουρκίας, ενώ ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός ήθελε Ένωση); Στέλνουμε τα παιδιά μας σε μη Ελληνικά σχολεία. Γελοίο; κωμικό; τραγικό; Κωμικοτραγικό. Μια σκέτη παρωδία είμαστε, για κλάματα. Οι κυριλάτοι γονείς θα σου βρουν 100 δικαιολογίες για το ότι στέλνουν τα παιδιά τους σε μη ελληνικά σχολεία. Την ώρα όμως που τα καμάρια τους θα πηγαίνουν σε ξένα σχολεία, θα τα στείλουν να μάθουν και τένις αφού είναι της μόδας ενώ ο βασιλιάς των σπόρ είναι για τους βαρβάρους σήμερα. Ήρεμα, υπάρχουν και χειρότερα. Για ρωτήστε σήμερα τους νέους πότε έγινε η άλωση της Πόλης, (βασικά θα σου πουν ποιας πόλης), τι σημαίνει το ή ταν ή επί τας.
Σήμερα υπάρχουν για παράδειγμα 36χρονοι Έλληνες που η τελευταία φορά που χρησιμοποίησαν το ελληνικό αλφάβητο ήταν πριν 18 χρόνια. Δηλαδή στο δεύτερο μισό της ζωής τους, χρησιμοποιούν μόνο το λατινικό αλφάβητο!!! Αυτό ισχύει για όσους τελείωσαν Ελληνικό σχολείο. Όσοι 36χρονοι πήγαν σε αγγλόφωνες σχολές (κάτι που είναι πολύ τρέντυ στην Κύπρο) χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής τους. Ε, όσοι πήγαν και σε αγγλικό δημοτικό, το ελληνικό αλφάβητο τους φαίνεται εξωγήινο.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ένα πράγμα, άλλο σπουδασμένος και άλλο μορφωμένος. Σήμερα υπάρχει και η καινούρια φάρα ανθρώπων που σπούδασαν, πήραν ένα χαρτί και βλέπουν τον κόσμο αφ’ηψηλού ενώ οι γενικές τους γνώσεις είναι για κλάματα.

Είμεθα πάντως περίεργοι αν όλοι αυτοί οι αγγλολάγνοι γνωρίζουν ότι η αγγλική γλώσσα είναι γερμανογενής (με πάρα πολλές λατινογενείς και ελληνικές λέξεις).

Εύλογο ερώτημα για όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο είναι, «και τι με όλα αυτά;» (βασικά «so what» θα πει). «Επάθαμε τίποτε; Χαράς το πράμα». Όχι ladies and gentlemen, δεν είναι χαράς το πράμα. Σκεφτείτε λίγο, γιατί οι Ελλαδίτες δεν είναι ξενομανείς; Ο λόγος που οι Έλληνες Κύπριοι ειναι ξενομανείς ειναι επειδή, ΔΕΝ έχουν εθνική συνείδηση!!! (βλέπε http://spartiatisarthra.blogspot.co.uk/2011/06/blog-post_3304.html) Ναι, απλά ξέρουμε ότι είμαστε Έλληνες, αλλά δεν νιώθουμε καθόλου Έλληνες. Αν νιώθαμε Έλληνες, από πείσμα, και εθνική υπερηφάνεια δεν θα χρησιμοποιούσαμε τόσες ξένες λέξεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα τρία αλφάβητα της Ευρώπης προέρχονται από εμάς τους Έλληνες, σκεφτείτε πόσο γελοίο είναι να γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες.Οι Ρωμαίοι πήραν από μας το αλφάβητο και το κυριλλικό το έδωσε ο Κύριλλος στους Σλάβους. Ναι θα μου πείτε μα και εμείς το πήραμε από τους Φοίνικες (αυτό δεν είναι τεκμηριωμένο). Ε ναι, μα οι Φοίνικες δεν υπάρχουν σήμερα για να το καυχηθούν. Όπως δεν υπάρχουν ούτε Σουμέριοι ούτε Αιγύπτιοι (εξαραβίστικαν) ούτε Ακκάδιοι.
Ξέρετε, οι ψυχολόγοι λένε πως άμα νιώθεις πως είσαι σπουδαίος θα γίνεις σπουδαίος. Αν νιώθουμε απλά ότι είμαστε από μια μικρή χώρα που σχεδόν κανένας δεν την ξέρει, θα έχουμε και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε Έλληνες και ότι οι πρόγονοί μας Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Λεωνίδας, Μ.Αλέξαντρος έκαναν πράματα και θαύματα, αν σκεφτούμε πως διαλύσαμε την απέραντη περσική αυτοκρατορία, διώξαμε τους τούρκους, κερδίσαμε τους Ιταλούς, η μικρή μας Κύπρος τόλμησε να τα βάλει με την τότε υπερδύναμη, τη Βρετανική αυτοκρατορία, υποσυνείδητα θα νιώσουνε πως είμαστε σπουδαίοι. Στα Σκόπια τους λένε πως είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγαλεξάνδρου*2 (ο Θεός να τους ελεήσει) για να νιώσουν περήφανοι –και επειδή έχουν επεκτατικές βλέψεις-.
Απλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανήκουμε στο πιο ένδοξο έθνος του κόσμου. Το ότι είμαστε Έλληνες δεν πρέπει να είναι απλά μια ταμπέλα που να γράφει εδώ Έλληνας. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι σύγχρονοι γραικύλοι εφιάλτες του έθνους θα με χαρακτηρίσουν εθνοκεντρικό και προγονόπληκτο. Ας τους να λένε. Εγώ απλά θέλω να επιβιώσει ο ελληνισμός στην Κύπρο και να επαληθευτεί αυτό έγραψε στο ποίμα του ο Βασίλης Μιχαηλίδης για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, «Η ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει».

*2=  Στο σχολείο μαθαίνουν στα παιδιά πως οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες. Ο θεός να τους λυπηθεί, γιατί εμείς δεν πρόκειται.

Λεξιπενία: Κατά μέσο όρο, 8/10 Έλληνες Κυπριώτες γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «eatable», αλλά μόνο 3/10 γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «βρώσιμο»!!!!! Στην Ελληνική Μεγαλόνησο της Αφροδίτης, από την Προδημοτική κιόλας οι γονείς λένε «πρέπει από τώρα το μωρό να μάθει να μιλά πολύ καλά τα αγγλικά. Τα Ελληνικά θα τα μάθει, αφού στην Κύπρο ζει».
Αγαπητοί μου Έλληνες Κυπριώτες (ελαφρόμυαλοι) γονείς, η Κοινή Νεοελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο να ξέρεις να επικοινωνείς όπως τους μετανάστες. Αν δεν μιλάς καλά τα Νέα Ελληνικά, ΔΕΝ μπορείς να εκφραστείς!!! Συζητείς ένα θέμα, ξέρεις ότι έχεις δίκαιο, αλλά η λεξιπενία που σε δέρνει δεν σου επιτρέπει να δώσεις στους άλλους να καταλάβουν τι εννοείς. Συναισθηματικά δεν είσαι καλά και προσπαθείς να κάμεις τον φίλο/φίλη σου να καταλάβουν πώς νιώθεις. Στο τέλος λες «κανένας δεν με καταλαβαίνει».
Όταν ήταν πρόεδρος ο Χριστόφιας, ο κόσμος τον κορόιδευε επειδή δεν ήξερε να μιλήσει καλά αγγλικά. Φαντάζεστε να μην ήξερε καλά την Κοινή Νεοελληνική;; Θα έλεγαν αυτός έχει μόρφωση του Δημοτικού. Ηγέτες άλλων κρατών όταν πάνε στο εξωτερικό μιλούν στη γλώσσα τους, όχι απαραίτητα επειδή δεν γνωρίζουν αγγλικά, αλλά επειδή στη μητρική τους γλώσσα μπορούν να εκφραστούν πολύ καλύτερα. Οι παρευρισκόμενοι έχουν ακουστικά στα ώτα τους και τους τα μεταφράζουν αμέσως.
Επίσης φίλτατοι γονείς, η ζάμπλουτη Νεοελληνική Γλώσσα δεν είναι ούτε μονόπολη που θα παίξουν 5-10 φορές και θα τη μάθουν, ούτε και Μουσικές Καρέκλες. Την Κοινή Νεοελληνική Γλώσσα πρέπει να τη μελετούμε όσο ζούμε. Από τις περίπου 250.000 λέξεις (αν υπολογίζουμε ΟΛΕΣ τις επιστημονικές λέξεις -υπάρχουν ειδικά λεξικά γι’ αυτές-, πλησιάζουμε το μισό εκατομμύριο) που έχει ένα Νεοελληνικό λεξικό, πόσες λέξεις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας; Σε 24 ώρες δηλαδή. Περίπου 60 λέξεις. Αν προσέξετε-ακούσετε μια συζήτηση επιπέδου από δύο μορφωμένους, σε μία ώρα θα χρησιμοποιήσει ο καθένας τους περίπου 150 διαφορετικές λέξεις!

  Επαναλαμβάνουμε πως τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί Έλληνες Κύπριοι στην έκφραση συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Αυτό τους αναγκάζει να χρησιμοποιούν Αγγλικές λέξεις.
Σας έτυχε ποτέ να ακούσετε κάτι παρόμοιο με αυτό… «μετά που τζείνο έρκεται το frustration»!!! Frustration (έτσι όπως το είπε στην πρόταση) = απογοήτευση, αναστάτωση. Όταν τον ρώτησα τι είναι το «frustration» (ήξερα, απλά ήθελα να δω τι θα μου πει) δεν μπορούσε να βρει την αντίστοιχη Ελληνική λέξη. Μου έτυχαν πολλά παρόμοια παραδείγματα.
Ανικανότητα έκφρασης συναισθημάτων και πεποιθήσεων (εκδήλωσης του εσωτερικού κόσμου).

Υ.Γ.1  Με τη ξενομανία-ξενολαγνεία που μας δέρνει αυτή τη στιγμή, θα αφελληνιστούμε πολιτισμικά (ευχή κάποιων) και οι επόμενες γενιές θα είναι Έλληνες μόνο από καταγωγή και όχι από αγωγή.
Υ.Γ.2  «Το πρώτον βιβλίον παντός Έλληνος ειναι το Λεξικόν της γλώσσης του»  -Αδαμάντιος Κορραής-

Βλέπε  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5ivG8EEwhjk
Βλέπε http://www.youtube.com/watch?v=W1kLe4Fi7kg
Προφήτες δεν είμαστε, αλλά είναι πολύ λογικό πως σε μερικές δεκαετίες τα ελληνικά θα μετατραπούν σε αγγλική κρεολική γλώσσα (αγγλοελληνική με τη χρήση του λατινικού αλφαβήτου). Οι αγγλικές κρεολικές γλώσσες υπάρχουν σε πρώην αγγλικές αποικίες.
Οι ελληνικές περιοχές της Κύπρου και της Δωδεκανήσου, ελαχιστότατα επηρεάστηκαν από την αγγλική γλώσσα. Σήμερα στην Κύπρο άτομα άνω των 65 ετών, γνωρίζουν μόνο το «yes» και το «no». Οι νέοι είναι το πρόβλημα.
Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ -Ατατούρκ- εισηγήθηκε και πέτυχε την υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου το 1928 (για να εξευρωπαΐσει τους τουρκομογγόλους συμπατριώτες του), οι τούρκοι το δέχτηκαν επειδή δεν είχαν κάποιο δικό τους αλφάβητο, χρησιμοποιούσαν το αραβικό. Οπόταν οι τούρκοι τότε, δεν ένιωσαν ότι θα χάσουν κάτι το δικό τους.


Βλέπε παρμφερές άρθρο  http://spartiatisarthra.blogspot.com/2013/07/greeklish.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: