Άρθρο (9) ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ-ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ-ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ-ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ-ΕΛΛΗΝΟΦΡΩΝ-"ΕΘΝΙΣΤΗΣ" (ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΟΥ)

Σε αυτό το άρθρο ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουν οι Ελλαδίτες αφού αρκετοί δυσκολέυονται να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ--ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Όχι επειδή είναι ηλίθιοι φυσικά, αλλά επειδή ζούν στη Μητροπολιτική Ελλάδα, ξεχνούν ότι Έλληνες ζούν και εκτός Ελλάδας.

Οταν οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τον όρο πατριώτης (στις πόλεις-κράτη) αυτές οι πολιτείες δεν είχαν αλλοεθνείς, δεν είχαν τούρκους. Όταν ειπώθηκε το «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις» (του Έκτορα), Απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και κάποια άλλα αρχαία ρητά περί πατρίδας, δεν υπήρχε η έννοια έθνος και εθνικισμός (υπήρχε τοπικισμός που κατέστρεφε τον ελληνισμό). Η αρχαία έννοια της λέξης πατριώτης ήτο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, επειδή τότε τα κράτη είχαν ομοιογενή πληθυσμό (εκτός από τις πρωτεύουσες των μεγάλων αυτοκρατοριών). Για τους αρχάιους Σπαρτιάτες, Αθηναίους, Μακεδόνες, Αργείους, Κορίνθιους, Θηβαίους κτλ, η πολιτεία τους ήταν κράτος-έθνος. Δεν δηλώνω μόνο πατριώτης επειδή έτσι είναι ωσαν να ξεγράφω τους ομογενείς που ζούν σε άλλες πατρίδες. Τα κράτη και οι πατρίδες έχουν σύνορα και αποτελούνται από διάφορες εθνότητες. Τα έθνη δεν έχουν σύνορα και ο πληθυσμός τους είναι αμιγής. Δεν πρέπει να δίνουμε πάντα μεγάλη σημασία στις λέξεις επειδή ενίοτε έχουν διπλή εντελώς αντίθετη έννοια. Μερικά λεξικά εξισώνουν τη λέξη εθνικιστής με τον σοβινιστή, ανάλογα με το αν έγραψε κομμουνιστής το λεξικό. Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ έχουν καταφέρει να πείσουν τον κόσμο (σήμερα) ότι εθνικιστής = κάτι πολύ κακό, ωσαννά λέμε σοβινιστής-φασίστας-ρατσιστής-νεοναζί, και έτσι ο κόσμος φοβάται να δηλώσει εθνικιστής, γι’αυτό και πολλοί προτιμούν να αυτοαποκαλούνται με διάφορους άλλους όρους για να μην επικριθούν. Ο εθνικιστής και ο εθνικόφρων είναι αυτός που αγαπά το έθνος του ΚΑΙ αγωνίζεται για αυτό. Αντίθετοι όροι είναι εθνοβόρος, εθνοκτόνος, αντεθνικός, εθνοπροδότης, εθνοφθόρος, μειοδότης, εθνοβλαβής, εθνοκαταστοφικός, εθνομηδενιστής. Σε ένα λεξικό γραφεί στη λέξη εθνικότητα = εθνοτητα // ιθαγενεια. Δυο εντελώς αντίθετα πράγματα. Το ίδιο και στα αγγλικά το nationality σημαίνει ethnic group και citizenship. Είναι πιο σωστό να λεμε η εθνότητα μου είναι ελληνική και όχι η εθνικότητα μου και στα αγγλικα ethnic group και όχι nationality (παρόλο που από το nationality βγαίνει το nationalism).
Εθνικιστής = Ο προσηλωμένος εις τα εθνικά ιδεώδη ΚΑΙ που αγωνίζεται για το καλό του έθνους.
Εθνικόφρων = Ο εμφορούμενος εθνικών φρονημάτων, άλλως εθνικιστής.
Εθνοκεντρικος = αυτός που έχει ως κέντρο το έθνος.
Ελληνοκεντρικός = αυτός που έχει ως κέντρο τον ελληνισμό (το ίδιο).
Ελληνόφρων (χρησιμοποιείτε κυρίως στην καθαρεύουσα, ενώ όπως και το εθνικόφρων στη δημοτική γράφεται με «ομικρον») = ο συμπαθώς διακείμενος προς τους Έλληνας.  Ελληνόφρονας μπορεί να χαρακτηριστεί και ένας Έλληνας και ένας ξένος.
Η λέξη «εθνιστής» δεν υπάρχει σαν επίθετο, αλλά επειδή η γλώσσα μας είναι ευέλικτη μερικοί τη χρησιμοποιούν (λανθασμένα). Εθνισμός = η εθνική καταγωγή // η εθνική συνείδηση. Ενίοτε σε μερικά λεξικά αυτό το ουσιαστικό σημαίνει και πατριωτισμός, εντελώς άσχετη έννοια με την πρώτη που είναι και η συνηθέστερη. Σε κάποια παλιά λεξικά της καθαρέυουσας υπάρχει η λέξη εθνιστής = εθνίτης= ο εις το αυτό έθνος ανήκων, ομοεθνής. Η λέξη εθνιστής δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό της δημοτικής διαλέκτου, ούτε καν στα τελευταία λεξικά της καθαρέυουσας της δεκαετίας του 70’, γι’αυτό σταματήστε να αυτορεζιλεύεστε με το να δηλώνετε «εθνιστές».
Η λέξη πατριώτης είναι πολύ μπερδεμένη στο μυαλό του καθενός. ΠΑΤΡΙΔΑ = η γη των πατέρων μου. Για τους Έλληνες Κύπριους μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα 1) Αγαπώ τις πέτρες, τα χώματα, τα σπίτια και τις πολυκατοικίες της Κύπρου και της Μητροπολιτικής Ελλάδος; 2) Αγαπώ (ασχολούμαι) μόνο τους Έλληνες Κύπριους; 3) Αγαπώ όλους τους Κύπριους υπηκόους συμπεριλαμβανομένων και των τουρκο«κυπρίων» και του κάθε ινδοπακιστανού που ζει στην Κύπρο και έχει υπηκοότητα.
Ένας πρόσφυγας που δεν θέλει με τίποτα να λησμονήσει τα εδάφη που μεγάλωσε θα σου πει «εγώ αγαπώ τα χώματα, και τις πέτρες της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μορφου…». Προσωπική μου άποψη και ας διαφωνούν μερικοί, μου ακούγεται κάπως ειδωλολατρικό να αγαπάς αντικείμενα και όχι ανθρώπους. Ένας αφελής ψευτο-εθνικόφρων Έλληνας Κύπριος όταν αυτοαποκαλείται «πατριώτης», το εννοεί με τη δεύτερη έννοια. Οι αριστεροκομμουνιστές θα σου απαντήσουν το γνωστό «αγαπούμε και τους τουρκο«κύπριους επειδή είναι αδέρφια μας».
Ακόμα και τον τουρκόφια, τον παπαεβραίου και όλους τους αριστερούς εθνοπροδότες να ρωτήσεις, θα σου πουν «φυσικά και είμαι πατριώτης, φυσικά και αγαπώ την πατρίδα μου». O κομμουνιστής ηγέτης των Ελλήνων Κυπρίων δήλωσε «μην αμφισβητείτε τον πατριωτισμό μου». Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό σου, είσαι πατριώτης με την τρίτη έννοια που έδωσα στον όρο. Εθνικόφρων όμως είσαι μεγαλειότατε;; Εξαρτάται πως το εννοεί ο καθένας. Οι ΑΚΕΛικοί ουσιαστικά είναι τοπικιστές (βλέπε ορισμό πιο κάτω).
Οι παλιές γενιές των Ελλήνων Κυπρίων πριν από μόλις δύο-τρεις γενιές, όταν έλεγαν «πατρίδα» και «Ελλάδα» εννοούσαν την κυρίως Ελλάδα με αναπόσπαστο κομμάτι της την Κύπρο, αλλά και όλες τις Αλύτρωτες Περιοχές που δεν κατάφεραν να ενωθούν με το ελλαδικό μας κράτος. Αυτός ο τρόπος σκέψης ήταν στη  συνείδηση τους, δεν ήταν απλά μερικά συνθήματα που φωνάζουν σήμερα στα γήπεδα και στις πορείες. ΟΛΟΙ οι Έλληνες Κύπριοι σκέφτονταν έτσι. Αριστεροί, δεξιοί, κομμουνιστές, εθνικιστές, ΟΛΟΙ!  Σήμερα οι Έλληνες Κύπριοι όταν λένε «πατρίδα» εννοούν μόνο την Κύπρο, και όταν λένε «Ελλάδα» εννοούν έναν, ξεχωριστό, έναν άλλο τόπο. Βλέπε (ειδικά μετά τις φωτό) http://spartiatisarthra.blogspot.com/2011/03/57.html
Σε μια εκπομπή ακούστηκε ο όρος «κυπροκεντρικοί». Αυτός ο όρος είναι σημερινή επινόηση. Δεν υπάρχει τέτοιος όρος σε κανένα λεξικό, αφού οι Έλληνες Κύπριοι, απλούστατα ήσαν ανέκαθεν ελληνοκεντρικοί-εθνοκεντρικοί. Τα τελευταία 45 χρόνια άρχισαν μερικοί να αλλάζουν, αλλά δεν είναι της παρούσης. Κυπροκεντρικός είναι ο τοπικιστής. Τοπικιστής = Ο μονομερώς προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Θα αναφέρνω ξανά και ξανά την αγαπημένη μου ατάκα του Θεμιστοκλή πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας «σημασία δεν έχει η Αθήνα, σημασία έχουν οι Αθηναίοι». Πόσα εδάφη χάσαμε; Β.Ηπειρο, Α.Θρακη, Ίμβρο, Τένεδο, Πόντο, Καππαδοκία, Ιωνία, Καραμανία, Κωνσταντινούπολη, Β.Κύπρο. Οι μισοί Έλληνες είμαστε πρόσφυγες, αλλά σημασία έχει ότι ακόμα επιβιώνει ο ελληνισμός μετά από 4000 χρόνια και είμαστε ο αρχαιότερος λαός που εξακολουθεί να υπάρχει .
Είμαι εναντίον του τοπικισμού επειδή ο τοπικισμός διχάζει τα έθνη.Τσακωμοί στα γήπεδα μεταξύ Λευκωσιατών, Λεμεσιανών, Σκαλιωτών, Παφιτών, Παραλιμνιτών, στην κυρίως Ελλάδα Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς. Αυτά είναι μ…ς που διχάζουν τον ελληνισμό.
Αγαπώ το έθνος μου είναι πολύ ευνόητο. Αγαπώ το έθνος μου σημαίνει νοιάζομαι και αγωνίζομαι για το καλό του.
Είμεθα ένα έθνος που αποτελείται από 14 εκατομμύρια Έλληνες (περίπου) ανά το παγκόσμιο.
[1] Ελλάδα 10,166,929 (2001 απογραφή)
[2] ΗΠΑ 1,350,600a (2008 est.)
[3] Κύπρος 635,914 (2001 απογραφή)
[4] Ηνωμένο Βασίλειο 440,000 (υπολογίζεται)
[5] Αυστραλία 365,120b (2006 απογραφή)
[6] Γερμανία 294,891 (2007 est.)
Και σε διάφορες άλλες χώρες . Elsewhere see Greek diaspora

«Ο Πατριωτισμός είναι έμφυτος, και εγώ είμαι εθνικιστής!» Κωστής Παλαμάς


«Όταν το κράτος είναι αντεθνικό, τότε κάτω το κράτος, ζήτω το Έθνος»
«Ας λείψη το κράτος, που θα είναι εμπόδιο ή θα παραμορφώνει την εθνική ψυχή. Αν το κράτος στενοχωρεί το έθνος, πρέπει αναγκαστικά ή να αλλάξει μορφή ή να χαθεί. Το κράτος, που εμποδίζει το έθνος, είναι περιττό και βλαβερό.»
«Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Πρέπει να φαντάζομαι πως από μένα μόνον εξαρτάται η σωτηρία του έθνους. Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζομαι πως εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας»
«Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον Ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με τους ομοφύλους μου».

Έθνος και κράτος. «Το Ελληνικό Έθνος είναι πολύ ευρύτερο χρονικώς, τοπικώς και πληθυσμιακώς του Κράτους. Το Κράτος ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ υπάρξεως έχει την υπηρεσία του Έθνους. Το Έθνος (και κάθε έθνος της γης) σκοπό έχει την δημιουργία και καλλιέργεια πολιτισμού (σε ειρηνική άμιλλα με τα άλλα έθνη).»
«Όταν ο Έλληνας πάψει να είναι Εθνικιστής, θα πάψει να είναι Έλληνας». Ιων Δραγούμης
Βέβαια ο άνθρωπος έζησε το 1878-1920, τότε που οι πολιτικοί δεν προσπαθούσαν να μας πείσουν πως ο εθνικισμός είναι κατι το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: