ΑΡΘΡΟΝ (70) Βέρα Μπούφη: «Είμαι μισή Κυπραία και μισή Ελληνίδα»

Το άρθρο εκτός από την ατάκα της συγκεκριμένης τραγουδίστριας, κάνει και ιστορικές-εθνολογικές αναφορές.

Ο όρος «ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ» θα αναφερθεί πολλάκις στο παρόν άρθρον, και επειδή πολλοί εξ Ελλάδος Έλληνες τον αρνούνται πεισματικά (από παχυλή αμάθεια), υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει στο άρθρον «ΕΛΛΗΝΕΣ--ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ (Ο όρος Ελλαδίτης και η ιστορία του)». http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html .Σας συνιστούμε όμως να μην διαβάσετε αυτό το άρθρο τώρα, γιατί θα «κολλήσετε» πάνω του. Στόχος του άρθρου δεν είναι η «επίθεση» στην Μπούφη, αλλά να μάθουν (ή να εμπεδώσουν) κάποιοι στοιχειώδεις γνώσεις που πρέπει να έχει ένας Έλληνας άνω των 15 ετών, έτσι ώστε να μην «πετάνε» ατάκες που θίγουν 1.150.000 Έλληνες Κυπρίους.


«Φωτιές» άναψε (κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) η δήλωση της Βέρας Μπούφη για την… «κατά το ήμισυ ελληνική καταγωγή της»!!! Οι «φωτιές» όμως, δεν επεκτάθηκαν στην κυρίως Ελλάδα, αφού για τους όμαιμους-ομόγλωσσους-ομόθρησκους-ομότροπους (ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ) Ελλαδίτες, είναι απόλυτα φυσιολογικός ο διαχωρισμός των Ελλαδιτών από τους Κυπρίους (τα τελευταία 40-54 χρόνια). Κομβικά σημεία για το φαινόμενο αυτό ήταν η με το ζόρι ανεξαρτοποίηση της νήσου το ’60 και η εισβολή το ’74. Για αυτούς δεν υπάρχει το Ελλαδίτες και Κύπριοι, υπάρχει το Έλληνες και Κύπριοι!
Σημείωση: Το ρητο της  ΕΛΔΥΚ είναι: «Το όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον».

Προτού επεκταθούμε στο συγκεκριμένο άρθρον, θα πρέπει ο αναγνώστης να καταλάβει ΓΙΑΤΙ μπήκαμε στον κόπο να το γράψουμε, και γιατί κάναμε τη σχετική ομάδα στο facebook (υπάρχει και σε blog). Πολλοί μας λένε «γιατί ασχολείστε με τον κάθε ηλίθιο, με τον κάθε αστοιχείωτο;». Το θέμα είναι ποιος το είπε και πού το είπε. Αν για παράδειγμα σε μία κυπριακή εκπομπή χαμηλής τηλεθέασης έβγαινε κάποιος άγνωστος και έλεγε «είμαι μισός Κυπραίος και μισός Έλληνας» κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί του. Αν όμως το έλεγε ένας πολιτικόςστη βουλή, τότε θα ξεσπούσε πολιτικός «πόλεμος». Όλα τα κόμματα (εκτός από τοΑΚΕΛ) θα του έκαναν επίθεση, οι του δικού του κόμματος θα προσπαθούσαν να τον δικαιολογήσουν λέγοντας «μα δεν το εννοούσε έτσι» και διάφορες τέτοιες μ@λ@κίες. Οι «πένες» (τα πλήκτρα) θα έπαιρναν φωτιά, θα γράφονταν δεκάδες άρθρα στις εφημερίδες και αλλαχού, τις επόμενες μέρες θα γίνονταν έκτακτες τηλεοπτικές εκπομπές, στο facebook θα γινόταν χαμός, και γενικά στο διαδίκτυο θα γινόταν το έλα να δεις. Εκπομπές όμως όπως το «Voice» τις βλέπουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην κυρίως Ελλάδα, την Κύπρο και στο εξωτερικό από τους ομογενείς. Το facebook (γενικά το διαδίκτυο) για εμάς τους κοινούς θνητούς είναι ίσως τομοναδικό μας «όπλο», ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διαβαστούν-μαθευτούν κάποια πράγματα, από πάρα πολλούς ανθρώπους.
Το «The Voice of Greece» είναι τηλεοπτικός διαγωνισμός μουσικών ταλέντωνπου ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου του 2014. Εν αντιθέσει με άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, τα «μαργαριτάρια» είναι πολύ λίγα, αφού οι συζητήσεις δεν ξεφεύγουν από τον χώρο της μουσικής, επομένως όλοι μιλούν για το θέμα που κατέχουν (στην Κρήτη και την Κύπρο το ρήμα «κατέχω» -Δωρική λέξη- έχει και την έννοια του «γνωρίζω καλά».
Στις 7/1/2014 (νομίζω, δεν συμφωνούν οι πηγές) στο «δυναμικό» κοινό 15-44 η εκπομπή είχε μέσο όρο τηλεθέασης 47%, ενώ άγγιξε και το 55.1%. Την εκπομπή παρακολούθησαν 1.600.000 άτομα, ενώ έστω και για ένα λεπτό πέρασαν από τον ΑΝΤ1 περίπου 3.680.000 τηλεθεατές, χωρίς να υπολογίζουμε την Κύπρο (αριθμός που αναλογεί στο 24.54% του παγκόσμιου ελληνικού πληθυσμού, και στο 34% του ελληνικού πληθυσμούσε Κύπρο και κυρίως Ελλάδα!!!). Στην Κύπρο η εκπομπή μεταδίδεται την επόμενη μέρα (συμφωνίες ΑΝΤ1 Κύπρου και ΑΝΤ1 Ελλάδος) σε μια ώρα που δεν έχει άλλη εκπομπή με μεγάλη τηλεθέαση. Χωρίς να έχω διαβάσει κάτι, λογικά το ποσοστό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Υπολογίζουμε πως στην Κύπρο παρακολούθησαν την εκπομπή 110.000 άτομα, άρα σύνολο 1.710.000 (δεν γνωρίζουμε στο εξωτερικό πόσοι ομογενείς παρακολούθησαν την εκπομπή). Επαναλαμβάνω πως, αυτά τα νούμερα γράφονται για να καταλάβει ο αναγνώστης πως, κάτι που γίνεται-λέγεται σε τέτοιες εκπομπές, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.  1.710.000 άνθρωποι άκουσαν τη Βέρα Μπούφη να λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες!!! 
Σχετικά έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των τεσσάρων προγυμναστών (μετάφραση του coaches και όχι του coach = προγυμναστής, προπονητής)*1 για την καταγωγή -ιδιαίτερες πατρίδες- των παικτών, και ειδικά της κ. Μελίνας Ασλανίδου (και καλά κάνει, και εμένα με ενδιαφέρουν αυτά, μελετώ εθνολογία από το 1999 -στην παρούσα περίπτωση φρονώ πως χρειάζεται να περιαυτολογήσω και ας με πουν κομπαστή- γνωρίζω εθνότητες από το Περού μέχρι και την Παπούα Νέα Γουινέα, που το 99% των ανθρώπων ούτε που τις έχει ξανακούσει). Ακούσαμε διάφορα, μισός Κρητικός μισός Μικρασιάτης, μισή Κερκυραία μισή Κύπρια (όπως και ο Καποδίστριας), μισός Εγγλέζος μισός Έλληνας (από τον Πόντο), ένας άλλος είπε ότι έχει καταγωγή από Κύπρο, Αθήνα (κανένας δεν είναι βέρος Αθηναίος), Μικρά Ασία και Ιταλία, και πολλά άλλα. ΟΤΑΝ λες ότι είσαι π.χ. μισός Κρητικός και μισός Μακεδόνας, αυτό δηλώνει τις ιδιαίτερες σου πατρίδες και αναφέρεις δυο ελληνικές περιοχές. Τα: Κρητικός, Μακεδόνας, Πόντιος, Μικρασιάτης, Βορειοηπειρώτης, Κωνσταντινουπολίτης, Κύπριος κλπ, είναι πατριδωνυμικά. Άμα πεις μισός Έλληνας και μισός Άγγλος, το ουσιαστικό «Έλληνας» είναι εθνωνύμιο.
ΠΑΤΡΙΔΩΝΥΜΙΚΟ: (Γραμμ.) για όνομα που παράγεται από όνομα χώρας, πόλης και γενικά τόπου και δηλώνει τον τόπο από τον οποίο κατάγεται κάποιος (π.χ. Κρητικός, Θρακιώτης, Ηπειρώτης κτλ). Συνώνυμο, εθνικό.  Η λέξη όπως χρησιμοποιείται στα ελληνικά δηλώνει σχεδόν πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα κάποιου και ΟΧΙ το κράτος του. Η αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά είναι demonym (δήμος + όνομα). Δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά σαν δημώνυμο ή δημωνύμιο αφού είδη υπάρχει ελληνική λέξη με την ίδια έννοια.
ΕΘΝΩΝΥΜΟ-ΕΘΝΩΝΥΜΙΟ: όνομα που δηλώνει έθνος, την εθνότητα κάποιου ή κάποιων ανθρώπων. Η λέξη είναι μετάφραση του ethnonym (έθνος + όνομα). Υπάρχουν και άλλοι εθνογλωσσικοί όροι στην αγγλική γλώσσα με ελληνικές λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα όπως: exonym και ethnonym.
Εκείνες τις μέρες δεν ασχολήθηκα καθόλου με το facebook και γενικά το διαδίκτυο. Η τελευταία φορά που ανάρτησα κάτι στο facebook ήταν στις 16 Ιανουαρίου και η προτελευταία στις 20 Δεκεμβρίου του 2013. Αυτό όμως που είπε η Μπούφη δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο. Απ’ότι άκουσα γράφτηκαν πάρα πολλά στην Κύπρο για την ατάκα της Μπούφη. Δεν φαντάζεστε τι έγραψαν οι Έλληνες Κύπριοι την επόμενη μέρα (άφωνη, αγράμματη, αμόρφωτη, ανιστόρητη, αστοιχείωτη και πολλές βρισιές που δεν χρειάζεται να τις αναφέρουμε).
Πρέπει να βάλουμε μια μικρή παρένθεση σε τούτο το άρθρο, για το περιβόητο «οι Έλληνες και οι Κύπριοι...».  Το «Έλληνες και Κύπριοι» άρχισε να ακούγεται πολύ συχνά από τότε που ξεκίνησε η σειρά «Μπρούσκο», με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες Κύπριοι να κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό!!! Δεν γνωρίζω από πού κατάγεται η Βάνα Δημητρίου που γράφει το σενάριο, πάντως δεν κατέχει καθόλου την κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, μα ούτε και την Κοινή Νεοελληνική (Δημοτική). Και αν βοηθός της είναι ο Μέγας Αστοιχείωτος Ανδρέας Γεωργίου (άλλως Μπλάκκης), τότε είναι απόλυτα λογικό που οι διάλογοι είναι τόσο χάλια. Άλλο το σενάριο και άλλο οι στιχομυθίες. Δεν παρακολούθησα ποτέ αυτήν την εκπομπή πάνω από 5 λεπτά αλλά, όποτε έστρεψα το δεῖν μου προς την τηλεόραση, ο Μπλάκκης εσυναγλείφετουν (ξερογλειφόταν) για/με κάποια (δεν πρόσεξα αν ήταν η ίδια).
Δεῖν = Βλέμμα. Από το Αρχ. απαρ. ἰδεῖν (δες), του αορ, β’ του ὀρῶ. Μπλάκκη εξηγώ σου μερικά πράματα επειδή την κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, ξέρεις μόνον να τη μιλάς (όπως και ένα παιδάκι 10 χρονών). Είπεν σου ο Αρναούτογλου να του πεις μια φράση στην κυπριακή (όχι «κυπριακά»), «…γύρω από την πλατεία» και του είπες «…γύρω από το ράουνταπάουτ». Πλατεία και ράουντ απάουτ είναι το ίδιο πράμα; Πού σε ήβραμεν και κάμνεις μας ρεζίλιν εις την Μητέραν Πατρίδαν;
Αρκετοί είναι αυτοί που είπαν το «Έλληνες και Κύπριοι ηθοποιοί» αναφερόμενοι σε αυτήν την εκπομπή. Ελάχιστα ασχολήθηκα με αυτήν την εκπομπή (αλλιώς θα είχα να γράψω πολύ περισσότερα), αλλά άκουσα και την Τζόυς Ευείδη να το λέει. Πότε είναι της αγίας Τζόυς;; Άλλη που αφελλήνισε το όνομά της, και μην μου πείτε ότι έζησε εξωτερικό. Όσες Ελληνίδες αφελληνίζουν τα ονόματά τους τις Αποκαλώ «Βαγγέλη» και τους άντρες «Ευτέρπη». 
  Τώρα, πολλοί Ελλαδίτες θα σκέφτονται «και πώς να το πω για να μην τους θίξω;». Τα τελευταία 30-40 χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «Ελλαδίτες», οπόταν λέμε «οι Ελλαδιτες και οι Κύπριοι», ΟΧΙ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ»!!!!!!!!!!. Άμα το πεις αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες!!!   Πριν να εμφανιστεί αυτός ο όρος, ο κόσμος (και τα ΜΜΕ) έλεγε «οι Έλληνες της Κύπρου και οι Έλληνες της Ελλάδος» (ή της κυρίως Ελλάδος πιο σωστά) -ήταν το πιο συνηθισμένο-. Επίσης: «Οι Κύπριοι και οι εξ Ελλάδος Έλληνες, οι εκ Κύπρου και οι εξ Ελλάδος Έλληνες, οι Κύπριοι και οι υπόλοιποι Έλληνες».   
  Μπούφη ξέρεις ποια αποκαλείται «Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ»; Ναι βρε, η θεία σου. Η Άννα Βίσση έχει και τους δυο γονείς της Κύπριους και είναι ΣΩΣΤΗ Ελληνίδα, και εσύ, η ανιψιά (αδελφότεκνη*2) της, που έχεις τον ένα γονιό Κύπριο είσαι μισή Ελληνίδα;;;;;;;;;; Έλα βρε Μπούφη, μην είσαι τόσο μπούφος. 
Γενικά όμως οι Ελλαδίτες λένε (οι περισσότεροι) «οι Έλληνες και οι Κύπριοι» με αποτέλεσμα εδώ στην Κύπρο να δημιουργούνται συχνά εντάσεις και καβγάδες. Είναι σαν να λες οι Έλληνες και οι Πόντιοι, οι Έλληνες και οι Βορειοηπειρώτες, οι Έλληνες και οι Κωνσταντινουπολίτες,οι Έλληνες και οι Μικρασιάτες (αναφέρομαι σε περιοχές που δεν ανήκουν στο κράτος της Ελλάδος). Ή μάλλον σαν να λέμε σκύλος και Ντόπερμαν. Δηλαδή το Ντόπερμαν δεν είναι σκύλος;;
Το να αμφισβητείς την ελληνικότητα κάποιου είναι ότι χειρότερο. Φανταστείτε να λέγαμε εμείς πως η Μακεδονία δεν είναι ελληνική και ότι οι Μακεδόνες είναι Σλαβο-Βουλγαρο-Ιλλυρική επιμειξία! Παρεμπιπτόντως, η Μακεδονία άρχισε να εξελληνίζεται πριν από 26-28 αιώνες (ανάλογα με την περιοχή), ενώ η Κύπρος πριν 34 αιώνες!!!
 Δυστυχώς οι περισσότεροι Ελλαδίτες βλέπουν τους Κυπρίους σαν ημι-ξένους, ημι-Έλληνες. Μας θυμούνται μόνο μια φορά τον χρόνο όταν είναι… η Eurovision!  Ενώ οι Ελλαδίτες γνωρίζουν -πλην των αμόρφωτων- εγκυκλοπαιδικά ότι οι Κύπριοι είναι Έλληνες (όπως γνωρίζουν ποια είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας), δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. Αν κάποιοι ή κάτι (π.χ. λαλιά) δεν είναι πιστό αντίγραφο τους, αμφισβητούν την ελληνικότητά του. Οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, δεν είχαν πάντα αυτήν την ομοιογένεια που έχουν σήμερα (διάλεκτος, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, νοοτροπία). Αυτά άρχισαν να γίνονται κοινά-όμοια όταν το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα ενωνόταν με το Ελληνικό Βασίλειο, και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Οι Παλαιοελλαδίτες αποκαλούσαν τους πρόσφυγες ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ επειδή μιλούσαν και τουρκικά, ενώ μερικοί δεν μιλούσαν καθόλου ελληνικά. Επίσης έφεραν κάποια τουρκικά στοιχεία: ήθη, έθιμα, παραδόσεις, χορούς, κουζίνα κλπ. Οι διάφορες διάλεκτοι (π.χ. Ποντιακή) χάθηκαν σε μία με δύο γενιές. Σήμερα λίγοι Πόντιοι γνωρίζουν λίγο την Ποντιακή, αλλά κανένας δεν την μιλά στην καθημερινότητα του. Οι ομιλητές της τσακωνικής υπολογίζονται στους 200!
Κάποιος, κάπου, κάποτε μου είπε «εσείς δεν μιλάτε ελληνικά, αφού εγώ δεν σας καταλαβαίνω». ΕΣΥ, εσύ που είναι δεδομένο πως είσαι ο γνήσιος Έλλην, και μιλάς τα γνήσια ελληνικά;; Αν ρε φίλε διαβάσεις Ιλιάδα, κείμενα σε άλλες ελληνικές διαλέκτους (κρητική, δωδεκανησιακή, ποντιακή, τσακωνική, καππαδοκική, χειμαρριώτικη, γκρίκο κλπ, θα καταλάβεις τι λένε;; Σημαίνει πως αυτά δεν είναι ελληνικά επειδή, ΕΣΥ δεν τα καταλαβαίνεις;;;;; Βασικά αν διαβάσεις κείμενα σε κάποια τοπική ελληνική διάλεκτο θα καταλάβεις περίπου το 70% -θα βγάλεις νόημα από τα συμφραζόμενα- ενώ θα έχεις και την πολυτέλεια του χρόνου για να σκεφτείς την ετυμολογία των λέξεων. Άμα όμως ακούσεις τους ομιλητές αυτών των διαλέκτων να μιλούν, μάλλον θα καταλάβειςτο 40% αφού θα μιλούν γρήγορα και με προφορά. Αν διαβάσεις Ιλιάδα και Οδύσσεια το πολύ να καταλάβεις το 10%.
Δηλαδή τα Ομηρικά Έπη δεν είναι ελληνικά (Αρχαϊκά, στην πρώιμη ιωνική διάλεκτο με στοιχεία από την αιολική) επειδή ΕΣΥ δεν τα καταλαβαίνεις;;;;;    
Σχεδόν όλοι οι γλωσσολόγοι του κόσμου λένε πως η κυπριακή διάλεκτος είναι πολύ πιο κοντά στα αρχαία ελληνικά από οποιαδήποτε άλλη Νεοελληνική διάλεκτο, και από την Κοινή Νεοελληνική (Δημοτική).
Σύμφωνα με την Ethnologue (και σχεδόν όλους τους γλωσσολόγους του κόσμου): «Η Κυπριακή Διάλεκτος της Ελληνικής Γλώσσας, είναι πολύ πιο κοντά στα Αρχαία Ελληνικά της κλασσικής περιόδου, στο λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη φωνητική από την Κοινή Νέα Ελληνική (Δημοτική) [grc]».
Βλέπε Μέρος Γ’ του άρθρου http://spartiatisarthra.blogspot.com/2012/01/cypriot-greek.html .Σας συμβουλεύω αν και εφόσον θέλετε, να διαβάσετε το άρθρο και σε ένα μήνα. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές (σύγκριση), συλλαβισμός, τονισμός κ.α. κυπριακής διαλέκτου και Αρχαίων Ελληνικών. Το Μέρος Γ’ θα επιβλέψει και κορυφαίος καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών.
Αν έρθει κάποιος εις την οικίαν μου, θα του βρω 10 πηγές (βιβλία και διαδίκτυο) που λένε ότι οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες… ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ!!! Ένας Έλληνας (οι Ελλαδίτες όταν βλέπουν ή ακούν το ουσιαστικό «Έλληνας», νομίζουν ότι μιλούμε μόνο γι'αυτούς) άνω των 15 ετών, αν δεν γνωρίζει ποια είναι η εθνότητα των Κυπρίων, ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ!!!!!  ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ! Δηλαδή τι είσαι ρε κοπέλα μου, Ελληνοκύπρια;;;;; Οι όροι: Ελληνοκύπριος, Τουρκοκύπριος (σ.σ. τουρκο«κύπριος), Ελληνοπόντιος*3, Ελληνοαμερικανός, Ελληνοαυστραλός κλπ αναφέρονται στην εθνότητα (σχεδόν πάντα το πρώτο συνθετικό) και στην ιθαγένεια -ή τόπο προέλευσης- κάποιου. Όταν λέμε ότι η Καλομοίρα Σαράντη, η Μαρία Μενούνος και η Μαρία Κάλλας είναι Ελληνοαμερικανίδες, ΔΕΝ εννοούμε ότι είναι μισές Ελληνίδες και μισές Αμερικανίδες (εξάλλου δεν υπάρχει αμερικανικό έθνος). Είναι και οι δυο γονείς τους Έλληνες και ζουν στις ΗΠΑ ή έχουν  αμερικανική υπηκοότητα. Το ίδιο και με τους: Αριστοτέλη Ωνάση (Ελληνοαργεντινός), Βίκυ Λέανδρος (Ελληνογερμανίδα) κ.α. 
Άμα βαριέσαι τα βιβλία, δεν χρειάζεται να κουραστείς και πολύ… http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Cypriots ,στα ελληνικά υπάρχουν δύο ομάδες στη Βικιπαίδεια, επειδή η πρώτη αναφέρει τον αφελληνιστικό όρο «Ελληνοκύπριοι», αντί για το Έλληνες Κύπριοι (παράβαλλε Ελληνοπόντιοι).
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9    /////
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9
Βλέπε και https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cy.html   πατήστε people and society, Ethnic groups=Εθνότητες, όρος που προτιμούν οι εθνολόγοι αντί του Ethnicity=Εθνικότητα. Παρεμπιπτόντως, δείτε και τη θρησκεία. Δεν είμαστε απλά Christian Orthodox, είμεθα Christian Greek Orthodox. Βλέπε άρθρο http://spartiatisarthra.blogspot.com/2003/01/13_20.html , Βλέπε και δύο συνδέσμους πιο κάτω «Έλληνες-Greeks
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τον ένα γονιό από Κύπρο και τον άλλο από την κυρίως Ελλάδα (ή από κάποια αλύτρωτη πατρίδα) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ! Ενδο-Ελληνικές (όχι ενδο-ελλαδικές) μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών  γίνονταν ασταμάτητα από τα αρχαία χρόνια. Στα κλασσικά χρόνια οι σπουδαίοι φιλόσοφοι απ’όλες τις περιοχές του ελληνισμού πήγαιναν στην Αθήνα (από την Κύπρο πιο γνωστός είναι ο Ζήνων ο Κιτιεύς -ο Λαρνακεύς-). Στα νεότερα οι σπουδαίοι (ή οι φιλόδοξοι) τραγουδιστές πηγαίνουν στην Αθήνα (όπως και η θεία της Μπούφη). Πόσοι γνωρίζουν ότι η μάνα του Καποδίστρια και του Μάνου Λοΐζου ήταν από την Κύπρο;; Οι γάμοι μεταξύ Κυπρίων και άλλων Ελλήνων αυξήθηκαν όταν οι Κύπριοι άρχισαν να σπουδάζουν στην κυρίως Ελλάδα (1930 και εντεύθεν). Οι πιο συχνές μετακινήσεις Κυπρίων ήταν προς Αλεξάνδρεια, Δωδεκάνησα, Κρήτη και τανάπαλιν. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που οι διάλεκτοι Κύπρου-Δωδεκανήσου-Κρήτης είναι (μάλλον, ήταν) πολύ κοντά, και συγκαταλέγονται στα νότια-νοτιοανατολικά ιδιώματα της ελληνικής γλώσσας (σε αυτήν την κατηγορία ανήκαν και οι διάλεκτοι Χίου και Κυκλάδων). Στον Αρχάγγελοτης Ρόδου η διάλεκτος έχει πολλά κοινά με την κυπριακή, και οι κάτοικοι εκεί λένε πως παλιά εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός Κυπρίων. Μέχρι και τον 17ο αιώνα η διάλεκτος που ήταν πιο κοντά στην κυπριακή, ήταν η αλεξανδρινή (όχι η αρχαία).
Στην Κύπρο ακούγεται πολύ συχνά το «είναι μισός Κυπραίος και μισός Καλαμαράς». Παρόλο που δεν μου αρέσει αυτός ο διαχωρισμός των Ελλήνων, σε Ελλαδίτες και Κύπριους, τουλάχιστον το «Καλαμαράς» αναφέρεται μόνο στους Έλληνες που ζουν στο κράτος της Ελλάδος, ενώ το «Έλληνες» που είπε η Μπούφη αναφέρεται σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, περίπου 15 εκατομμύρια. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82    /////    http://en.wikipedia.org/wiki/Greeks .
 Ρε παιδιά, απ’όλους τους σπουδαίους Έλληνες της Κύπρου, τον Μακάριο βρήκαν να βάλουν στη Wikipedia;; (φωτο κάτω δεξιά).
Πιστεύουμε πως μέχρι τα 15 του χρόνια ένα παιδί παίρνει τις βασικές γνώσεις (εκτός από το σχολείο) από τους γονείς του. Πριν λίγα χρόνια ήρθε η κόρη της Άννας Βίσση στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της. Την πήραν σε ένα σουβλατζίδικο στη Λάρνακα και της είπαν να φάει σεφταλιά. Είπε η νεαρά, «τι είναι αυτό;» Ο Χριστός πλέον!!! Τότε πρέπει να ήταν 28 χρονών. Παρεμπιπτόντως, αν ενωνόταν η Κύπρος μετά του υπολοίπου ελληνισμού, τα κυπριακά εδέσματα, οι χοροί και διάφορα άλλα, θα γίνονταν πανελλήνια. Ποιος Παλαιοελλαδίτης γνώριζε τον Πεντοζάλη πριν να ενωθεί η Κρήτη με το Ελληνικό Βασίλειο το 1913;;
Η Βέρα Μπούφη ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που νομίζουν πως το κάθε κράτος έχει και ομώνυμο έθνος και ομώνυμη γλώσσα! Για παράδειγμα ο κάτοικος της Βραζιλίας μιλά βραζιλιάνικα και είναι εθνοτικά Βραζιλιάνος! Μια κοπέλα έγραψε στο facebook πως είναι μισή Κύπρια, μισή Μολδαβή και μισή Ελβετίδα. Της απήντησα πως, καταρχήν δεν γίνεται να είσαι τρία μισά, γιατί μετά θα είσαι ενάμιση!!! Και δεύτερον, δεν υπάρχει ούτε κυπριακόν έθνος, ούτε μολδαβικό, ούτε ελβετικό. Άρα, είσαι 1/3 Ελληνίδα, 1/3 Ρουμάνα και από το άλλο τρίτο πολύ πιθανόν να είσαι Γερμανίδα, αφού στην Ελβετία (χωρίς τους μετανάστες) το 65% είναι Γερμανοί, το 18% Γάλλοι, το 10% Ιταλοί, και το 1%  Ρωμανσοί (όχι Ρομά).

Το 95%των ανθρώπων έχουν ελαχιστότατες εθνολογικές γνώσεις. 

 Από το 776π.Χ. οι Κύπριοι λάμβαναν μέρος στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που μόνον Έλληνες δικαιούνταν να συμμετάσχουν.
Επιγραφικές μαρτυρίες (μαρτυρίες, όχι μαρτυρία) αναφέρονται σε συμμετοχές Κυπρίων αθλητών σε Πανελλήνιους αγώνες και σε διακρίσεις τους. Σύμφωνα με μια απ’αυτές, ο Αρίστων Νίκωνος Καρπασεώτης από Κύπρου, πρώτευσε σε ιππικούς αγώνες, στην αρχή του 2ου αιώνα π.Χ., Αρτεμίδωρος Σαλαμίνιος, Δημήτριος Σαλαμίνιος, Ζώιλος Ζωίλου Πάφιος, Νέων Καρπασεώτης, Στρατοκλής Απολλοδώρου Σαλαμίνιος, Χάρης Κύπριος, Ηρακλείδης Σαλαμίνιος και Ονησίκρατος Σαλαμίνιος.


Μπούφη, θα ήθελες να μπεις στην κατηγορία των τραγουδιστών με τα τοσαῦτα «μαργαριτάρια» που τους λένε, «τραγούδα και μην μιλάς»;;       
Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείς αγαπητή Μούφη να δεις μία λίστα με διάσημους Έλληνες (όλων των επαγγελμάτων) από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα νεότερα. Επειδή τους αρχαίους δεν πιστεύομεν να τους γνωρίζεις, πήγαινε εκεί που λέει 11.2 Modern period και 16 Singers. Εκεί θα βρεις: Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μάνο Λοΐζο (αυτού η μάνα του ήταν Ροδίτισσα, μήπως και αυτός ήταν «μισός Κυπραίος και μισός Έλληνας;;»), Γιώργο Θεοφάνους, Μάριο Τόκα, Peter André (Πέτρος Ανδρέου), George Michael (Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου, μισός Άγγλος), Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Ευρυδίκη Θεοκλέους, Cat Stevens (Στέφανος Δημήτρη Γεωργίου, μισός Σουηδός), Φρόσω Παπαχαραλάμπους, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Ολυμπία (Λία) Βίσση και φυσικά η αγαπημένη μας -η θεία σου- η Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ, η Άννα Βίσση.  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greeks#Modern_period_4    ////    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greeks#Singers
Άκουσα -από άλλους- πως η Μπούφ προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως εννοούσε ότι ο πατέρας της είναι από την Ελλάδα (σ.σ. κυρίως Ελλάδα) και η μητέρα της από την Κύπρο. Όπως όμως διαβάσατε πιο πάνω, το «Έλληνας» είναι Εθνώνυμο και το «Κύπριος» είναι Πατριδωνυμικό. Δεν υπάρχει «κυπριακόν έθνος», Duh! που λαλούν και οι Αμερικάνοι. Καλή μου, μην προσπαθείςνα δικαιολογηθείς, είσαι αδαής τα μάλα. Δηλαδή αν η μητέρα σου καταγόταν από άλλη Ελληνική Αλύτρωτη περιοχή (που να μην ανήκει εις το κράτος της Ελλάδος): Β. Ήπειρο, Α. Θράκη, Ίμβρο, Τένεδο, ευρύτερη περιοχή Σμύρνης (Ιωνία), Αττάλεια, Καραμανία, Καππαδοκία, Πόλη, Πόντο, θα έλεγες «είμαι μισή Πόντια και μισή Ελληνίδα, ή μισή Σμυρνιά και μισή Ελληνίδα, ή μισή Κωνσταντινουπολίτισσα και μισή Ελληνίδα»;;;;;;;;;;
Αν δημιουργείτο αυτόνομο Ποντιακό Κράτος το 1919 (οι προσπάθειες για αυτονόμηση άρχισαν
το 1916) και υπήρχε μέχρι σήμερα (όπως υπάρχει το Κυπριακό Κράτος, που το 1960 ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ήθελε), θα μπορούσαμε να πούμε «αυτός είναι μισός Πόντιος (πατριδωνυμικό) και μισός Έλληνας (εθνώνυμο);;;;;;;;;;  Βλέπε προτεινόμενη σημαία-οικόσημο Ποντιακού Κράτους   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Tr_ponto2.gif
 Σημείωση: Και στην Αλεξάνδρεια κατοικούσαν πολλοί Έλληνες, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί Αλύτρωτη Πατρίδα.
Η Μπούφη θα έπρεπε να πει, αν για παράδειγμα ο πατέρας της είναι από την Πάτρα, «είμαι μισή Κύπρια και μισή Πελοποννήσια ή, μισή Λαρνακιώτισσα και μισή Πατρινή (ΟΧΙ ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!!!!!!!!!!).
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Sigmalive (νομίζω), ερωτήθει αν θα προτιμούσε να εκπροσωπήσει (στη Eurovision) την Ελλάδα (σ.σ. κυρίως Ελλάδα) ή την Κύπρο, μια και η μητέρα της είναι Κύπρια; Απήντησε: «Έχω πει ότι είτε εκπροσωπήσω την Κύπρο είτε την Ελλάδα, για εμένα είναι το ίδιο. Την Κύπρο τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου, διότι όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια τα πέρασα εδώ». Αυτήν την ατάκα την έχω ξανακούσει και από άλλους. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι ανιστόρητοι και οι ημι-ανιστόρητοι (δηλαδή εννιά στους δέκα) είναι ότι πατρίδα (ΟΧΙ κράτος, sovereign-state ) όλων των Ελλήνων είναι η Ελλάδα. Βλέπε http://spartiatisarthra.blogspot.com/2011/05/26.html  . Δηλαδή, οι Έλληνες Κύπριοι που εκπροσώπησαν την κυρίως Ελλάδα στη Eurovision, εκπροσώπησαν τη δεύτερη τους πατρίδα;;    
Την ίδια Μ@ΛΑΚΙΑ είπε και ο «Μανιταράς» (Πρόδρομος Πετρίδης). Αποκάλεσε την κυρίως Ελλάδα, δεύτερή του Πατρίδα!!!!!
Η Κύπρος είναι η Ιδιαίτερη Πατρίδα των Κυπρίων, όπως και για έναν Πόντιο ο Πόντος. Πατρίδα μας είναι η Ελλάς. Η Ελλάς, με αναπόσπαστο κομμάτι της τη Μεγαλόνησο (το διευκρινίζω επειδή υπάρχουν και ελαφρόμυαλοι).

Ούτε το Μητέρα Πατρίδα (ή το Μητροπολιτική Ελλάδα/Ελληνισμός) που λένε οι Έλληνες Κύπριοι για την κυρίως Ελλάδα είναι εντελώς σωστό. Με το ίδιο σκεπτικό, όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να αποκαλούν «Μητέρα Πατρίδα» μόνο τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Νοτιοανατολική Θεσσαλία. Οι Έλληνες από το 2000-1400π.Χ. ζούσαν κυρίως σε αυτές τις περιοχές. Αργότερα εγκαταστάθηκαν (πριν και μετά τον Πρώτο Ελληνικό Αποικισμό 1150π.Χ.-810π.Χ.) στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα, τα δυτικά παράλια της Μ. Ασία, και τα Επτάνησα. Εννοιολογικά το «Πατρίδα» (η χώρα των πατέρων) είναι όμοιο  με το αγγλικό Father Land που χρησιμοποιούν μερικοί λαοί, αντί του Mother Land. Μην με πείτε «σεξιστή», δεν έπλασα εγώ τη γλώσσα.
Από την άλλη το, -Μητέρα Ελλάδα- είναι και σωστό και υπέροχο. Είναι κάτι που μπορούμε να λέμε ΌΛΟΙ οι Έλληνες.  Όπως όλοι οι Ρώσσοι (όπου κι αν ζουν) λένε -Μητέρα Ρωσσία-.

 Ελλάς είναι: «πάσαι αι υπό Ελλήνων κατοικούμεναι χώραι»  -ΗΡΟΔΟΤΟΣ- 

Εκείνοι που μπορούν να μιλήσουν για «δεύτερες πατρίδες» είναι οι ομογενείς Ελληνοαμερικανοί, Ελληνοβρεττανοί, Ελληνοαυστραλοί κλπ. Ή, εκείνοι που είναι μισοί Έλληνες (ΕΘΝΟΤΙΚΑ, ΟΧΙ ΠΑΤΡΙΔΩΝΥΜΙΚΑ!), π.χ. Ζαχαρίας Γαλιφιανάκης, Ιάσων (Jason) Δημητρίου, Νέστορας Κόμματος  κ.α.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ… Πάντα λέω σε όλους, αλλά ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με ιστορία, να μην σκέφτονται με τα σημερινά δεδομένα (de facto και de jure κατάσταση). Για παράδειγμα η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη, τα Νησιά Βορείου Αιγαίου και η Κρήτη, Ενώθηκαν με το Ελληνικό Βασίλειο το 1913. Δηλαδή, το 1912 που ΔΕΝ ανήκαν στο Ελληνικό Βασίλειο, θα λέγαμε πως αυτές οι περιοχές (που έχουν τρεις χιλιετίες ελληνικό πολιτισμό) δεν ήταν Ελλάδα;; Θα μπορούσε τότε κάποιος να πει «είμαι μισός Μακεδόνας και μισόςΈλληνας», ή «μισός Κρητικός και μισός Έλληνας», επειδή τότε αυτές οι περιοχές δεν ανήκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό Βασίλειο);;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Σημείωση: Μέχρι το 1912 οι πρώτες τέσσαρες περιοχές ήταν τουρκοκρατούμενες, ενώ η Κρήτη ήταν ανεξάρτητο κράτος (1898-1913), με δική της σημαία (που κανένας Κρητικός δεν κρατούσε αφού ήθελαν Ένωση) και δύο εθνικούς ύμνους. Τα Δωδεκάνησα ήταν ιταλοκρατούμενα μέχρι το 1947.  

 Παρεμπιπτόντως, είναι πολύ εκνευριστικοί οι του «Voice», που όταν τραγουδά ένα παιδία από την Ελληνική Μεγαλόνησο της Αφροδίτης γράφουν από κάτω «Κύπρος», αντί να βάλουν από ποια περιοχή της Κύπρου είναι. Με το ίδιο σκεπτικό αν κάποιος είναι από την Καρδίτσα θα πρέπει να γράφουν «Θεσσαλία», αν είναι από την Άρτα θα πρέπει να γράφουν «Ήπειρος» κ.ο.κ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι από την Κόνιτσα που έχει πληθυσμό 2.942 κατοίκους  θα γράψουν «Κόνιτσα», ενώ αν είναι από τη Λευκωσία που έχει πληθυσμό 310,355 κατοίκους θα γράψουν «Κύπρος»!!! Η Λευκωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη (ελληνική πόλη, όχι πόλη του κράτους της Ελλάδος)˙ μέχρι και το 1923 η μεγαλύτερη ελληνική πόλη ήταν η Σμύρνη)*4. Ένα παιδί από την Κύπρο όταν τον ρώτησαν από πού είναι είπε «Κύπρος-Λευκωσία-Στρόβολος» (ο Δήμος Στροβόλου έχει πληθυσμό 58.525 κατοίκους). Εγώ θα έλεγα «από την Ακρόπολη της Λευκωσίας».
Ενημερωτικά, το μεγαλύτερο Eλληνικό νησί έχει νόμιμο πληθυσμό 862.011 (2012), ενώ μαζί με τους εποίκους και τους λοιπούς παράνομους υπολογίζεται 1.281.000!
Οι Έλληνες στην Κύπρο είναι τουλάχιστον 755.000 (650.000 Κύπριοι, 70.000 Ελλαδίτες, 35.000 Πόντιοι της Τσάλκας). Πολλοί  Ελλαδίτες που εγκαταστάθηκαν παλιά, και αυτοί που παντρεύτηκαν με Κύπριους/ες, έχουν κυπριακή υπηκοότητα. Όσοι έχουνένα γονιό Ελλαδίτη και έναν γονιό Κύπριο, στις απογραφές αναγράφονται  Έλληνες Κύπριοι. Αντίθετα στο ελλαδικό κράτος αυτοί αναγράφονται Έλληνες Ελλαδίτες. Οι απόδημοι Έλληνες Κύπριοι είναι περίπου 500.000 (!), συνολικός πληθυσμός Ελλήνων Κυπρίων 1.150.000

Φανταστείτε κάποιος να γνωρίζει εθνότητες από το Περού μέχρι και την Παπούα Νέα Γουινέα, και μερικοί να μην γνωρίζουν  ποια είναι η δική τους εθνότητα. Πώς νομίζετε ότι μου φάνηκε όταν άκουσα την Μπούφη να λέει «είμαι μισή Κυπραία και μισή Ελληνίδα»;;   Άραγε ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις η φράση του Τόμας Γκρέι «Ignorance is bliss»;;           

«Το Ελληνικό Βασίλειο δεν είναι όλη η Ελλάδα, αλλά μόνον ένα μέρος της, το μικρότερο και το φτωχότερο. Έλληνας δεν είναι μόνον εκείνος που ζει μέσα σ’αυτό το Βασίλειο, αλλά και εκείνος που ζει στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στις Σέρρες, στην Ανδριανούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τραπεζούντα, στην Κρήτη, στη Σμύρνη, και σε όποια γη συνδέεσαι με την ελληνική ιστορία και την ελληνική φυλή» --Ιωάννης Κωλέττης στη Συντακτική Συνέλευση του 1844--.        
 
*1= Αν θα χρησιμοποιείτε -το λέω για όλους- αγγλικούρες, μάθετε να μιλάτε σωστά και να προφέρετε τους φθόγγους όπως πρέπει, κκόουches και όχι κόουτς. Τραγουδιστές είστε, δεν ασχολείστε με τη φωνητική; Σιχαίνομαι εις το έπακρον τα greeklish (γραπτό και προφορικό λόγο), αλλά είναι ενοχλητικό να «δολοφονείτε» μια γλώσσα, έστω και αν δεν είναι η μητρική μας. Δεν χωρίζω τους Έλληνες σε Ελλαδίτες και Κύπριους. Κατηγορώ (όταν με εκνευρίσει κάτι) περισσότερο τους Έλληνες της Κύπρου απ’ότι τους Έλληνες της κυρίως Ελλάδος. Ξέρω ότι οι Έλληνες Κύπριοι είναι ξενομανείς και έγραψα σχετικό άρθρο για αυτό το θέμα, έτσι για να βγάλωτο άχτι μου. Βλέπε  http://spartiatisarthra.blogspot.com/2012/02/blog-post.html    
*2= ΑνιψιόςΑδελφότεκνος: Στην κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας «ανιψιός» είναι ο εξάδερφος, όπως ακριβώς ήταν και στα αρχαία ελληνικά. Στην Κοινή Νεοελληνική (Δημοτική), ανιψιός σημαίνει αδελφότεκνος (το τέκνον του αδελφού). Δηλαδή ενώ η έννοια της λέξης «ανιψιός» στην Κύπρο έμεινε η ίδια εδώ και 25 περίπου αιώνες, στην κυρίως Ελλάδα, άλλαξε η έννοια. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.
*3= Το «Ελληνοπόντιος» είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο, ενώ στην κυρίως Ελλάδα σπάνια ακούγεται. Αυτός ο όρος αναφέρεται (σχεδόν πάντα) στους Πόντιους Τσαλκαλήδες. Δηλαδή σ’αυτούς που ζούσαν στην Τσάλκα της Γεωργίας μέχρι και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Έπειτα άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα. 
*4= Οι Έλληνες που ζουν στη Μελβούρνη είναι περίπου 220,000 (113.407 μιλούν Ελληνικά). Η πόλη φυσικά δεν μπορεί να αποκληθεί «Ελληνική», αφού οι Έλληνες αποτελούν μειονότητα (5.5%) και το πιο σημαντικό, δεν ιδρύθηκε από Έλληνες. 

Χάρτες:  1) Εθνογραφία Κύπρου, 1973.  https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/1979275_863944770299004_1012812021_o.jpg

2)   Εθνοφυλετικός χάρτης της Ευρώπης. Distribution of Races on the Balkans in 1922 Hammond.

3)  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 700π.Χ.-400π.Χ.  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11058641_1143921355634676_4986537737341880361_n.jpg?oh=3ea202138b86bf901a3989f1d1303b86&oe=580FE1FD

4)  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 650π.Χ.-330π.Χ.  Αγνοήστε το «Μακεδονία» που έβαλαν οι Σλάβοι. https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/1973453_863949810298500_1240838831_o.jpg


5)  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 600π.Χ.-330π.Χ  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10422515_1143921892301289_9027940086751081087_n.jpg?oh=d7bfbbf76d3439d1cca83c2cb6fd2b6b&oe=58028C12

6)  Εθνολογικός χάρτης του 1918.  Εξάπλωση των φυλών (εθνών) στη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Μικρά Ασία το 1918 (National Geographic).  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11393063_1143922075634604_3022973739906572295_n.jpg?oh=5e69b296a990ba9ce2d8e6ffc8c357a1&oe=580288AE


7) Εθνοφυλετικός χάρτης της Ευρώπης. «Αυτός ο χάρτης δημιουργήθηκε με βάση τα τελευταία Υ-DNA στοιχεία, σε συνδυασμό με φυσικές και ιστορικές αποδείξεις».
Από το βιβλίο «Παγκόσμιος Άτλαντας», Έκδοση 2012-2013 (είναι η πιο πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη για την εθνοφυλετική κατάσταση της «Γαιάς» Ηπείρου). Πηγή Eupedia.   https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11391230_1143922192301259_2494057774471763215_n.jpg?oh=72cfe6b07b76c2f50073d3e97c0255db&oe=58076B78



Υπάρχουν δεκάδες παρόμοιοι χάρτες. 

Μάθε παιδί μου γράμματα, τουλάχιστον τα βασικά   
                                                
Ένα άξιο αναφοράς (σχετικότατο) συμβάν: Οι περισσότεροι Έλληνες (και όχι μόνον οι εθνικιστές) θέλουν να είναι και να λένε ότι είναι γνήσιοι Έλληνες. Ειδικά στην εποχή μας που στην ΕυρωπΕϊκή Ένωση, άρχισαν εδώ και κάμποσα χρόνια οι μεικτοί γάμοι.  
Η ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα (Ελληνορθόδοξο όνομα, Παναγιώτα Βασιλοπούλου) δήλωσε φανερά εκνευρισμένη ότι είναι βέρα Ελληνίδα. Βέρα, η Μπέσυ δήλωσε ότι είναι βέρα Ελληνίδα! Παρόλο που στην αρχή είπε ότι είναι μισή-μισή. Ε, είναι παράξενα άτομα αυτοί, οι λεγόμενοι καλλιτέχνες.
Βέρος < ιταλ. Vero = γνήσιος. Δεν είναι ειρωνεία που η λέξη βέρος (Έλληνας) δεν είναι ελληνική;; 
Βλέπε βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=qiY87EVHhLE#t=72 
                                                        
Αν κάποιοι παρερμήνευσαν αυτό που είπα για τη Μακεδονία μας… Αγαπώ ιδιαίτερα αυτήν την περιοχή, στην οποία έχω και συγγενείς (στην Αριδαία). Όταν μου στέλνουν μήνυμα στο κινητό, ακούγεται το πιο κάτω σύνθημα. 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΜΑΧΗΣ  -ΣΣΑΣ-  (28η Οκτωβρίου 2011,Θεσσαλονίκη)  http://www.youtube.com/watch?v=h3uy5L_8RLw&feature=youtu.be

ΑΡΘΡΟΝ: «ΕΛΛΗΝΕΣ--ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ (Ο όρος Ελλαδίτης και η ιστορία του)»   http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   http://spartiatisarthra.blogspot.com/

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ, ΒΕΡΑ ΜΠΟΥΦΗ!!!!!!!!!!
                                                                                                                  
 Πάντως βρε Μπούφη μοιάζεις με Σωστή Ελληνίδα! Συνήθως ξεχωρίζουν οι μισοί Έλληνες, ειδικά αν είναι αλλόφυλοι, ή αλλοεθνείς από τη Βόρεια Ευρώπη (Νορδικοί). Και μην αρχίσετε να λέτε «είναι ρατσιστής, φασίστας, ξενοφοβικός» και διάφορες τέτοιες μ@λ@κ#ες. Μόνοι τους στο «Voice» άρχισαν να λένε «είμαι μισό αυτό και μισό το άλλο». Έτσι σκέφτεται ο απλός ο κόσμος. Και ότι και να λένε μερικοί εθνοπροδότες-γραικύλοι, οι Έλληνες (ΟΛΟΙ) πάντα βλέπουν τα γονίδια (ή μάλλον να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη επειδή η προηγουμένη ακούγεται άσχημα, ΚΑΤΑΓΩΓΗ). Παραδείγματα:

1) Σοφοκλής  Σχορτσιανίτης: Πατέρας Έλληνας, μητέρα από Καμερούν.  Κάποιοι ηλίθιοι στη wikipedia έγραψαν ότι είναι «Greek Cameroonian». Ελληνοκαμερουνέζος θα ήταν, αν και οι δυο του γονείς ήταν Έλληνες και ζούσε στο Καμερούν, ή ειχε την υπηκοότητα αυτής της χώρας.

2) Νέστορας Κόμματος:  Πατέρας Έλληνας, μητέρα από Γουινέα https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1939914_851795861513895_547211486_n.jpg?oh=c923182a372d6766cb39836740fa6a34&oe=57F6FF3B 


3) Αντώνης Φώτσης:  Πατέρας Έλληνας, μητέρα Ρωσσίδα.  http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20081013/low/assets_LARGE_t_881_1585878.JPG  


4) Αντρέας (Andros) Townsend:  ¼ Έλληνας.  Μάνα μισή Ελληνίδα (από Κύπρο), πατέρας Αφρικανικής καταγωγής από Τζαμάικα.  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1800350_851799198180228_1590726659_n.jpg?oh=2c5fa0455f1f2d2f2a188eafa2913f43&oe=58025F8D


5) Μάρκος Μαραγκουδακης:   Πατέρας Έλληνας από Κρήτη, μάνα Αιγύπτια με αφρικανική-υποσαχάρια καταγωγή.  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1174690_851802038179944_643449349_n.jpg?oh=b5d9c73ced3bd3eeeea2fdd8c1fc9ccf&oe=57F5AB08


6) Χοσέ (Ιωσήφ) Χολέμπας:   Πατέρας Έλληνας, μητέρα από Ουρουγουάη. Δεν υπάρχει φυσικά ουρουγουανική εθνότητα. Αισθητά είναι τα ινδιάνικα χαρακτηριστικά του. Οι Ινδιάνοι έχουν αραιή τριχοφυΐα (δεν είναι όλες οι ινδιάνικες εθνότητες το ίδιο).  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1613980_851810238179124_1744166890_n.jpg?oh=db157b9585f5a7f1ba2fbbf8fc3b752a&oe=57EE8A6F


7) Νέρι Νιαγκουάρα:  Μητέρα Ελληνίδα, πατέρας από Κένυα.  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1925260_845849425441872_1174606323_n.jpg?oh=74dd458dfa25ae714401f60f4339c352&oe=57C2BA98

8) Παύλος Παπαϊωάννου:  Πατέρας Έλληνας, μητέρα Βραζιλιάνα Μουλάτο (Mulatto = Ευρωπαϊκή   -κυρίως πορτογαλική- και Αφρικανική επιμειξία).  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1463895_851814788178669_1685713030_n.jpg?oh=9abbc06eee4fcf15afc9eaba9cda0568&oe=580077F9 

9) Zachary Knight "Zach" Galifianakis (Ζαχαρίας Γαλιφιανάκης): Πατέρας Έλληνας (από Κρήτη). Η μητέρα του έχει αγγλική, σκωτσέζικη, ουαλική, ιρλανδική και γαλλική καταγωγή. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1660299_846730842020397_1497570720_n.jpg?oh=9c5f765ce3cbe66e3ef35403fce4f41f&oe=57F09757


10) Γαρυφαλλιά (Τζούλια) Αλεξανδράτου:  Πατέρας Έλληνας, μητέρα Αγγλίδα.
http://www.ilovestyle.com/sites/default/files/assets_large_t_420_14497658_0.jpg


11)  Χάρης Μωσαίδης: Πατέρας Έλληνας (από Πόντο), μητέρα Αγγλίδα. Ο ίδιος από αφέλεια θα έλεγα, δήλωσε (χαριτολογώντας) πως είναι «Ελληνο-Αγγλο-Πόντιος». Φαίνεται πως ο πατέρας του, του καλλιέργησε τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου μόνο, και όχι γενικά όλον τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Λιάγκας όμως… Διάβασε κάτι που του έδωσαν οι της παραγωγής, και τον αποκάλεσε «Αγγλοπόντιο»!!! Ρε κοπέλια*1, σταματήστε με αυτούς τους γελοίους συμφυρμούς άμα δεν κατέχετε το θέμα. Να τους χρησιμοποιείται όταν μα κυρίως όπως πρέπει. Αγγλοπόντιος είναι ο Άγγλος που κατάγεται από τον Πόντο. Και εξ όσων γνωρίζω, Άγγλοι ουδέποτε έζησαν στην ελληνική γη του Πόντου. Ούτε και Ρώσσοι (παράβαλε «««««Ρωσσοπόντιοι»»»»»). Ο αξιολάτρευτος Χάρης Μωσαΐδης είναι εθνοτικά μισός Έλληνας και μισός Άγγλος.
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1606999_852415291451952_2027840677_n.jpg?oh=cfb6ee00f310e42f0381c1022e2c9097&oe=57C1C55A


12) Ιάσων (Jason) Δημητρίου: Πατέρας Έλληνας (από Κύπρο), μητέρα Αγγλίδα. Δεν φτάνει που αφελλήνισε το αρχαιοελληνικό του όνομα, ΔΕΝ μιλά γρι ελληνικά!  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1979620_851819778178170_1409263139_n.jpg?oh=d02af76083bb7104777aaaa881eacf8a&oe=5802B515


Επειδή είναι ομορφόπαιδο, του βάλαμε και δεύτερη φωτογραφία http://img.uefa.com/imgml/TP/players/14/2012/324x324/250009623.jpg

Γνήσιες Ελλληνικές (γενειοφόρες) Ελληνόφατσες...
Στέφανος Αθανασιάδης (Πόντιος):  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1391647_851779598182188_215870115_n.jpg?oh=97a2e7243868da2df7afb6e68b0b846d&oe=57FD3A4D

 
Μιχάλης Κωνσταντίνου (Κύπριος):   https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1920512_851776831515798_272135955_n.jpg?oh=05c3d405038cc7aab15de4409f473938&oe=58032054
      
Μην δίνετε πολλή σημασία στο χρώμα του δέρματος. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πιο σκούρο πρόσωπο επειδή προπονούνται πολλές ώρες υπό τον ήλιον, και γενικά οι Έλληνες μόλις τελειώσει το καλοκαίρι είμεθα πιο σκούροι.
Βλέπε: Έλληνας Κύπριος στρατιώτης (Δόκιμος, έξι φορές την εβδομάδα είναι σπίτι του, οι απλοί στρατιώτες είναι πιο σκούροι). Δίχρωμος βραχίονας λόγω ηλίου. 
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t31.0-8/p640x640/10014829_863366560356825_1666763796_o.jpg  


Και ιδού η Βέρα Μπούφη που νομίζει πως είναι μισή Ελληνίδα και μισή… αλλοεθνής!!!

Ξέρεις Μπούφη… στις 22/3/14 απεβίωσε ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Αναστάσιος Μητσόπουλος, σε ηλικία μόλις 48 χρονών. Πού κόλλα αυτό το θλιβερό συμβάν;; Αυτός ο άνθρωπος ήταν... 100% ομοεθνής σου. Ήταν «μισός Κυπραίος και μισός Έλληνας»!!!!! Και τι Κυπραίος, Λαρνακεύς! Και αυτού η μητέρα ήταν από την πόλη του Ζήνωνα. Ανατρίχιασα.
Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε 17-26 Μαρτίου. Καθυστέρησε να τελειώσει για προσωπικούς λόγους, αλλά και επειδή χρειαστήκαμε έξωθεν βοήθεια, καθότι δεν σκαμπάζομεν από Photoshop, αντιγραφή-επικόλληση και επεξεργασία φωτογραφιών που πήραμε από τη Google, και διάφορα άλλα.
*1= Κοπέλι: Αυτή η λέξη υπάρχει σε όλα τα λεξικά της Κοινής Νεοελληνικής (Δημοτικής). Τη
χρησιμοποιούν όμως κυρίως οι Κύπριοι και οι Κρητικοί, αλλά και σε κάποια άλλα ελληνικά νησιά. Δηλαδή ο πληθυσμός είναι (μαζί με τους αποδήμους) 1.150.000 Κύπριοι,  850.000 Κρητικοί (περίπου) και μερικοί άλλοι νησιώτες 80.000 (περίπου). Σύνολο 2.080.000! Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 13.87% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού. Γιατί κάμνω αυτούς τους μαθηματικούς υπολογισμούς;; Επειδή, οκτώ στους δέκα Αθηναίους (8/10) δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «κοπέλι»!!!!!

Ευχαριστίες στους φίλτατους Κάρολ Γρίβα και Ανδρέα Κανίκλη για τη βοήθεια που μου παρείχαν στη δημιουργία Photoshop και βίντεο. 

Στο Facebook  https://www.facebook.com/groups/666527686741638/


ΟΧΙ Μπούφη, δεν σε ντύσαμε μισή Ελληνίδα και μισή Κυπραία. Σε ντύσαμε μισή Ελλαδίτισσα (Κυκλαδίτισσα) και μισή Κυπραία (Κυπραίο).
Εγκυκλοπαιδικά: Φουστανέλα φορούσαν μόνον στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα παράλια (Ενδοχώρα), ειδικά οι Στερεοελλαδίτες και οι Βορειοελλαδίτες. Όλοι οι άλλοι Έλληνες φορούσαν βράκα. Φυσικά υπήρχαν πολλές και μεγάλες διαφορές, ανάλογα με την περιοχή. Η παφίτικη
βράκα είχε μικρότερο όγκο από τις υπόλοιπες της Κύπρου.
 Βλέπε: Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές  http://www.foresia.gr/ 
 Γιατί επιμένουν αυτοί οι «κακοί» οι ξένοι, οτιδήποτε το Κυπριακό, να το βάζουν μαζί με τα (υπόλοιπα) Ελληνικά;;;;;
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Πελοποννησιακοί--Στερεοελλαδίτικοι--Θρακικοί--Βορειοθρακικοί/Ανατολικοθρακικοί--Μακεδονικοί--Θεσσαλικοί--Ηπειρότικοι--Αιγαιακοί--Επτανησιακοί--Κρητικοί--Ποντιακοί--Κυπριακοί--Μικρασιάτικοι--Σαρακατσάνικοι--Βλάχικοι--Αρβανίτικοι--Αρουμανικοί--Κατωιταλιώτικοι (Γκρίκο).
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ χωρίζεται σε… Κρητική--Κυπριακή--Επτανησιακή--Μακεδονική--Πολίτικη--Ποντιακή--Ηπειρώτικη--Μικρασιάτικη--Αιγαιακή--Θρακική. Πηγή… ΟΛΕΣ!!!



ΒΛΕΠΕ:  http://spartiatisarthra.blogspot.com.cy/2012/06/49_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου