ΑΡΘΡΟ 61: Απαράδεχτοι οι Πόντιοι της Τσάλκας----Απαράδεχτοι οι «Τσιάρληδες»


Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τους Πόντιους της Τσάλκας, επειδή είχα δεσμό με κοπέλα Πόντια Θεσσαλονικιά από τη Τσάλκα.

Πρώτα όμως λίγη ιστορία: Μπαρμακσίζ (Παρακμής), αργότερα Τσάλκα, περιοχή στη Νότια Γεωργία. Οι πρόγονοι των κατοίκων της σημερινής αυτής πόλης, είχαν μεταναστεύσει το 1830 από ομώνυμο μικρασιατικό χωριό. Η ρωσική κυβέρνηση και ειδικότερα ο Τσάρος Νικόλας Α' με απόφασή του, μετά από εισήγηση του στρατηγού Ιβάν Πασκέβιτς, τους εγκατέστησε στην περιοχή της Τσάλκας, όπου ίδρυσαν 27 αμιγή Ελληνικά χωριά. Ιδρύθηκε δηλαδή από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ανατολική Τουρκία. Στο παρελθόν ήταν αμιγώς Ελληνική πόλη. Το 1926 υπήρχαν 24.000 Έλληνες που ζούσαν στην Τσάλκα, από τους οποίους οι 20.000 ήταν Τουρκόφωνοι.
Όταν μετανάστευσαν το 1830 στα εδάφη της Γεωργίας, έδωσαν στο χωριό τους την προηγούμενη ονομασία, Μπαρμακσίζ  «Παρακμής», ενώ το 1933 οι τοπικές αρχές το άλλαξαν και το έκαναν Τσάλκα.
Η περιοχή (σύμφωνα με την απογραφή του 2002) είχε πληθυσμό 22.888 κατοίκους, το 55% του πληθυσμού της ήταν Αρμένιοι 22% Έλληνες (5.035), 12% Γεωργιανοί, και 9.5% Αζέροι.
Τα επώνυμα των Ελλήνων της Τσάλκας και ιδίως οι καταλήξεις τους είχαν τροποποιηθεί με την εγκατάσταση τους στη Τσάλκα με συνοπτικές διαδικασίες σε -εφ και -οφ. Όμως με την εγκατάσταση τους στην κυρίως Ελλάδα το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ελληνικό Κράτος τους χορήγησε την Ελληνική υπηκοότητα. Ο κώδικας Ελληνικής ιθαγένειας (για τους Έλληνες) προβλέπει την αλλαγή ονόματος και επωνύμου και έτσι οι περισσότεροι Έλληνες του Καυκάσου και όχι μόνο της Τσάλκας, προσέθεσαν την κατάληξη -ίδης στα επώνυμά τους. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση «επιστροφής στις ρίζες», δεδομένου ότι η κατάληξη -ίδης παραπέμπει σε ποντιακή καταγωγή των Ελλήνων αυτών. Μεταξύ 1989 και 2002, ο αριθμός τους στην περιοχή μειώθηκε από 35.000 σε 5,035. Πολλοί μετανάστευσαν στην κυρίως Ελλάδα, την Κύπρο και στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας (π. Κρασνοντάρ, Άμπινσκ, Σότσι, και Γκελέντζικ) και επίσης στη περιοχή της Σταυρούπολης της Ρωσίας.

Με τον όρο «Ουρούμ» (Ρωμιοί) αποκαλούνται (ή αποκαλούνταν) οι Έλληνες τουρκόφωνοι της Τσάλκας, της Κριμαίας της Καππαδοκίας και της Καραμανίας. Οι Έλληνες Πόντιοι Τσαλκαλίδες άρχισαν να εγκαθίστανται από το 1991 (διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) σε όλα τα Ελληνικά εδάφη, κυρίως στη Μακεδονία, και τη Θράκη, ενώ πολλοί ζουν και στην Πάφο. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 23% των Ελλαδιτών έχουν μερική (πατέρα, παππού ή προπάππου) ή ολική καταγωγή από τον Πόντο. 
Το μεγάλο πρόβλημα των Ποντίων της Τσάλκας (δεν αναφέρομαι στους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο το 1923) είναι η εμμονή τους να μιλούν τούρκικα (διαφορετική διάλεκτο -Bizim dilja-, σημαίνει η γλώσσα μας) από την κοινή τούρκικη γλώσσα,  παρόμοια με άλλες διαλέκτους της ανατολικής Τουρκίας, που έχει όμως αρκετές ρωσικές λέξεις), και να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο (δεν έχει σχέση με το αν είναι θρήσκος κάποιος, αλλά η θρησκεία είναι μέρος μια εθνότητας). Επίσης όπου και να πάνε προκαλούν επεισόδια, αφού φέρνουν μαζί τους τη βάρβαρη νοοτροπία των Γεωργιανών. Χαρακτηριστικό είναι ένα μεγάλο επεισόδιο που έγινε στην Πάφο, μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων Παφιτών και Ελλήνων Ποντίων Τσαλκαλιδών. Τότε μια εφημερίδα έγραψε «άγρια ρατσιστικά επεισόδια στην Πάφο». Ευτυχώς την επόμενη μέρα απάντησε ένας δημοσιογράφος άλλης εφημερίδας, γράφοντας «πώς γίνεται να χρησιμοποιείς τη λέξη «ρατσιστικά», αφού οι Κύπριοι και οι Πόντιοι ανήκουν στην ίδια ράτσα (έθνος);». Δυστυχώς τους Πόντιους της Τσάλκας μιμηθήκαν και πολλοί Γεωργιανοί συγχωριανοί τους. Σου λένε να πάω στην κυρίως Ελλάδα, θα τους πω ότι είμαι Πόντιος (άρα Έλληνας), θα μου δώσουν Ελληνικό ονοματεπώνυμο, Ελληνική ιθαγένεια και θα πάρω και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Λες και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις καυκασοειδείς φάτσες τους (ύψους, μήκος, πλάτος κρανίου).
Όταν ζούσα στη Θεσσαλονίκη, οι Πόντιοι της Τσάλκας ήταν εντελώς απομωνομένοι (ειδικά οι πρεσβύτεροι) από τους υπόλοιπους Έλληνες, μπορώ να πω ότι ζούσαν σε γκέτο. Θεωρούν «δικούς τους» μόνο τους Πόντιους Τσαλκαλίδες, αντιμετωπίζουν τους Ελλαδίτες σαν να είναι ξένοι (και το αντίθετο βέβαια, οι Ελλαδίτες τους βλέπουν σαν να είναι ξένοι. Το θέμα φυσικά είναι, ότι τους δείχνεις σου δείχνουν, είναι σαν ένα καθρέφτη), ενώ θεωρούν ξένους ακόμα και τους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στον Ελληνικό χώρο το 1923.
 Εδώ θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα… Άμα πας σε μια χώρα και νιώθεις από μόνος σου ξένος, θα σε αντιμετωπίζουν και οι άλλοι σαν να είσαι ξένος. Πολλοί Έλληνες Κύπριοι που δεν έχουν ίχνος εθνικής συνείδησης, πάνε στην κυρίως Ελλάδα (τη Μητέρα Πατρίδα τους) για να σπουδάσουν δωρεάν, και νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα ξένο τόπο, ενώ κάνουν παρέα μόνο με Έλληνες Κύπριους. Αναμενόμενο είναι να τους αντιμετωπίζουν και οι Ελλαδίτες σαν να είναι ξένοι. Όταν ο γράφων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο σπιτονοικοκύρης του πήγε να τον γράψει στο συμβόλαιο, αλλοδαπό. Του έβαλε τις φωνές, λέγοντας του πως αν το κάνει αυτό θα πάει να μείνει αλλού. Γενικά όσο καιρό ζούσα στη Θεσσαλονίκη ένιωθα ότι ήμουν σπίτι μου, στην πατρίδα μου (άλλο πατρίδα και άλλο κράτος), και δεν έδωσα το δικαίωμα σε κανέναν να μου συμπεριφερθεί λες και είμαι κάποιος αλλοδαπός.
 Οι Πόντιοι της Τσάλκας μεταξύ τους μιλούν τούρκικα και άμα τους ρωτήσεις τι γλώσσα μιλούν, σου λένε ρωσικά (για ευνόητους λόγους), λες και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ της τουρκικής και της ρωσικής γλώσσας. Σήμερα τα άτομα κάτω τον 20 χρονών μιλούν μεταξύ τους Ελληνικά, όμως γνωρίζουν και τούρκικα και λίγα ρωσικά. Οι μεγαλύτεροι μιλούν μεταξύ τους τούρκικα, γνωρίζουν όμως και ρωσικά και γεωργιανά. Οι μεγαλύτεροι όταν πήγαν στην κυρίως Ελλάδα δεν ήξεραν ούτε και μια Ελληνική λέξη, και μετά από 20 χρόνια μαθαίνουν Ελληνικά (άθλια φυσικά), ενώ η προφορά τους είναι ανατολικοευρωπαική. Τους ακούς για παράδειγμα να λένε «ντεν ξέρω», όσα χρόνια και να περάσουν δεν μπορούν να προφέρουν το «δ». Γενικά οι Έλληνες Πόντιοι Τσαλκαλίδες δεν προσπαθούν, δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία. Αναμένεται φυσικά πως αυτό θα αλλάξει με την επόμενη γενιά που θα γεννηθεί στην κυρίως Ελλάδα και την Κύπρο.

  
Οι «Τσιάρληδες» (Έλληνες Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου): Σήμερα ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 270,000 Έλληνες Κύπριοι!!! Απίστευτος αριθμός. Οι Έλληνες της Κύπρου υπολογίζονται σε 650,000. Από το 1974 οι Τούρκοι φέρνουν στα κατεχόμενα εποίκους για να αλλοιώσουν την εθνογραφία, έτσι ώστε αν ποτέ λυθεί το κυπριακό, να μην αποτελούν μειονότητα. Αντίθετα εμείς οι τραγικοί Έλληνες, ποτέ δεν επιδιώξαμε να φέρουμε από την κυρίως Ελλάδα Ελλαδίτες, για να αυξηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός του νησιού. Πολλοί Ελλαδίτες άρχισαν να έρχονται στην Κύπρο μετά το 2004, όταν μπήκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η αντιμετώπιση που δέχτηκαν από αρκετούς Έλληνες Κύπριους ήταν από αισχρή έως και προδοτική. «Να φύουν οι Καλαμαράες, επιάσαν μας τες δουλειές μας». Έτσι σκέφτεται μόνο ένας άνθρωπος που θεωρεί τους Ελλαδίτες ξένους και όχι ομοεθνείς. Δηλαδή ένας αγράμματος που δεν έχει ίχνος εθνικής συνείδησης, αλλά ούτε και κοινής λογικής, αφού δεν μπορεί να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε τους Ελλαδίτες για να αυξηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός μας. Τι καλά όμως που θα ήταν αν έρχονταν έστω και 50,000 Έλληνες Κύπριοι της Αγγλίας  στην Κύπρο, για να αυξηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός της Κύπρου. Φυσικά σήμερα υπάρχουν αρκετοί «Τσιάρληδες» που επέστρεψαν στη γη των πατέρων τους αλλά, όπως και οι Πόντιοι της Τσάλκας, φέρνουν ξενόφερτα έθιμα (μουσική-ντύσιμο-λαλιά-«ανοιχτομυαλοσύνη»). Πόσο απαίσια ακούγεται στα καημένα ωτία μας η λαλιά τους. Σήμερα αν πολλοί Έλληνες Κύπριοι είναι ξενομανείς και μιλούν και γράφουν γκρίνγκλις, οι «Τσιάρληδες» είναι μια σκέτη παρωδία. Δηλαδή από τη μια θέλουμε να έρθουν στην Κύπρο για να αυξηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός, αφού με τους μετανάστες και τους Τούρκους σε 50 χρόνια θα είμαστε μια μικρή μειονότητα, αλλά αν έρθουν, να μην φέρουν μαζί τους τον ξενικό «δυτικό» τρόπο ζωής, αλλοιώνοντας τον Ελληνικό πολιτισμό μας.
Παράδειγμα: Πάω σε μια καφετερία στην Αγία Νάπα και το γκαρσόνι που ήταν και ο υπεύθυνος μιλούσε αγγλικά «ρίχνοντας» που και που καμμιά Ελληνική λέξη. Του λέω «δεν μιλάς Ελληνικά;» και μου απαντά «κκαλουώ, μιλουώ τζαι Ελληνικκά, είμαι Κκυππρουαίος ττης Αγγκκλουίας». Παίρνει την παραγγελία μας μιλώντας αγγλικά, ενώ εγώ του απαντούσα στα Ελληνικά. Ύστερα πάει στο διπλανό τραπέζι όπου καθόταν μια οικογένεια, παίρνει την παραγγελία από έναν μικρό και του λέει «are you sure thats what you want?». Καλά ρε ηλίθιε υπάρχει περίπτωση ένα εφτάχρονο μωρό να ξέρει αγγλικά; Αυτή είναι η συμπεριφορά των πλείστων «Τσιάρληδων», που επιμένουν στα ξενόφερτα έθιμα και που αρνούνται να μιλήσουν τα όσα Ελληνικά ξέρουν, και δεν προσπαθούν καν να τα βελτιώσουν.

Ο όρος «Αγγλοκύπριοι»
Εννοούν τους Έλληνες Κύπριους της Αγγλίας. Καλά ρε βλαμμένα και έναν Άγγλο που μένει στην Κύπρο πως θα τον πείτε;;;;; Επίσης, άμα τους Έλληνες Κύπριους της Αγγλίας τους λέτε «αγγλοκύπριους», τους τουρκο«κύπριους» της Αγγλίας πως θα τους πείτε;; αφού και αυτοί είναι Κύπριοι υπήκοοι, για μας «Κύπριοι».
Αυτοί οι διπλοί όροι (ελληνοκύπριος-τουρκο«κύπριος»-ελληνοπόντιος-ελληνοαυστραλός-ελληνοαμερικάνος) δηλώνουν την εθνότητα και την ιθαγένεια ή τον τόπο προέλευσης -π.χ. για τους Πόντιους-.

Άντε ο κόσμος συνήθισε (κακώς) να το λέει, αλλά να το λένε και στα δελτία ειδήσεων. Ε, μα πόσο αγράμματοι είναι οι δημοσιογράφοι;

64 σχόλια:

  1. Бешташени!!! Εκει πρεπει να γυρισουμε τελικα για να βρουμε την υσηχια μας!!! σα ξενα ειμαι Ελληνας και στην Ελλαδα ξενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος Έλληνας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα. Δεν το γράφω για εσένα, αλλά υπάρχει μία μερίδα ανάμεσα στους Τσάλκα που έχει πολύ λάθος νοοτροπία. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στα ξένα είστε ξένοι, αλλά Έλληνες. Άσε τα τραγουδολογοπαίγνια. Το ζήτημα είναι εσείς αναγνωρίζετε ότι είστε Έλληνες, διότι πολύ φοβάμαι ότι ορισμένοι έχουν πάρει τον κατήφορο.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε Σπαρτιάτη.Θέλω να πω τις απόψεις μου για το άρθρο σου.
    1) Η λέξη '' Μπαρμακσιζ '' δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική λέξη '' Παρακμής '',αλλά είναι ένα Τούρκικο επίθετο και στην Κύπρο υπάρχει ως επίθετο αλλά λίγο διαφορετικό,και είναι το '' Παρμαξής '' .
    2) Έτσι ως γνώση,τα επώνυμα μας ήταν όλων Ελληνικά.Όμως,μετά την εγκατάσταση μας στην Ρώσικη αυτοκρατορία,που περιλάμβανε και την Γεωργία,κάποιοι αποφάσισαν να μας αλλάξουν τα επίθετα και να έχουν σλάβικη κατάληξη.Οι παπούδες μου διοιγούνται ιστόριες για τα αληθινά επίθετα που είχαν πριν μας επιβάλλουν οι Ρώσοι σλάβικα επίθετα.Έγω πιστεύω,το έκαναν αυτό διότι θέλανε να μας εκρωσίσουν οι Ρώσοι.Μην το αποκλήσεις αυτό το ενδεχόμενο,είχαν κάνει πολλές προσπάθειες εκρωσισμού όλων των καυκάσιων λαών πριν την Σοβιετική εποχή.
    3) Πιστεύω ότι πάνω από το 23% του Ελληνικού πληθυσμού έχουν καταγωγή από τον Πόντο ή έστω συνολικά την Μικρα Ασία.
    4) Γιατί είναι πρόβλημα να μιλάνε την Τούρκικη οι Τσαλκαλήδες..? Η γλώσσα αυτή τους επιβλήθηκε,όμως με το πέρασμα του χρόνου την αγαπήσανε την τούρκικη γλώσσα και την χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήστε όταν ακούτε να ομιλείτε η Τούρκικη γλώσσα από τους Τσαλκαλήδες..? Aν ακούγατε να την μιλάνε Τούρκοι δεν θα είχατε πρόβλημα,αλλά όταν την ακούτε να την μιλάνε οι Τσαλκαλήδες ενοχλήστε αφάνταστα.Γιατί όμως αυτό..?? Mήπως είναι αλλού το θέμα..?? Μήπως,συνολικά οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι δεν τους θεωρείται Έλληνες διότι μίλανε Τούρκικα.Ξεχάσατε όλοι σας,ότι κάποτε οι προγόνοι σας μιλούσαν τα τούρκικα στην καθημερινότητα,και αν όχι τα Τούρκικα,είτε τα Σλάβικα,είτε τα Αλβανικά.Ξεχάσατε ότι πολλοί από τους οπλαρχηγούς δεν γνώριζαν καν την Ελληνική και κατα κύριο λόγο μιλούσαν τα Σλάβικα και τα Αρβανίτικα (ή Αλβανικά).Δεν είναι μόνο οι Τσαλκαλήδες που είναι τουρκόφωνοι αλλά και οι Καραμανλήδες και οι Καππαδόκες της Μικρας Ασίας και οι πολλοί Πόντιοι εκ Σαμψούντας και Μπάφρας.Οι Τσαλκαλήδες έχουν καταγωγή από το Ερζερουμ ( θεοδοσούπολη) του Ευξείνου Πόντου.Να θυμάσαι οι Τουρκόφωνοι στον Πόντο,είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν την αντίσταση στον τούρκικο στρατό με αντάρτικο πόλεμο,είναι από τους πιο πατριώτες Έλληνες οι συγκεκριμένοι.
    5) Όλοι μας οι Έλληνοπόντιοι από τις Χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης ξέρουμε ότι δεν μας θεωρείται Έλληνες και δεν μας χωνεύεται διότί έχουμε διαφορετική όψη από εσάς,αλλά και νοοτροπία,είμαστε ανατολίτες δεν απαρνούμαστε την καταγωγή μας.Δεν μοιάζουμε καθόλου μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ουρούμ ΔΕΝ είναι Πόντιοι.Όταν κάποιος γλιτώνει την τουρκική καταπίεση και διατηρεί ακόμα και σήμερα την τουρκική γλώσσα,εννοείται ότι ΔΕΝ είναι Πόντιος.Είναι Τουρκο-χριστιανός.
      Οι Βλάχοι συνεργάστηκαν με την Ιταλία το 1940 και απελάθηκαν.Οι Σλάβοι συνεργάστηκαν με τη Γερμανία το 1941-1944 και απελάθηκαν ή απελάθηκαν μετά τον εμφύλιο.
      Όλοι όσοι Βλάχοι έμειναν,έπαψαν να διατηρούν την βλαχική γλώσσα λόγω ντροπής των ιταλόφιλων προγόνων τους.Και σήμερα υπάρχουν κάτι λίγοι Βλάχοι που διατηρούν τη βλαχική γλώσσα.Εκείνοι δεν απελάθηκαν διότι δεν πρόδωσαν.Αλλά τη γλώσσα τη διατηρούν μόνο 10.000 άτομα ίσως και λιγότερα.Κυρίως στην Ήπειρο.
      Οι Σλάβοι της Φλώρινας εννοείται ότι πρέπει να απελαθούν.
      Οι Καραμαν-αλήδες ΔΕΝ είναι Τούρκοι.Είναι επιμειξίες Ελλήνων και Τούρκων.Και η νέας γενιά των Καραμανλήδων δε διατηρεί τα τουρκικά διότι κάνει παντρειές με τους Έλληνες.Επομένως η νέα γενιά Καραμανλήδων έχει μέσα στις φλέβες της πιο πολύ ελληνικό DNA.
      Πάμε τώρα στους Αλβανούς.Όταν κατακτηθήκαμε από τους Ρωμαίους το 146πΧ,πολλά ιλλυρικά φύλα άρχισαν να κατεβαίνουν στην Ελλάδα και ήρθαν σε παντρειά με τους Έλληνες στη χρονική περίοδο 33μΧ-1468μΧ λόγω χριστιανικής ορθόδοξης θρησκείας.
      Αλλά μετά το 1468μΧ,πολλοί Ιλλυριοί ασπάστηκαν το ισλάμ,συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και έσφαξαν πολλούς Έλληνες και χριστιανούς ορθόδοξους Αρβανίτες.
      Οι χριστιανοί ορθόδοξοι Αρβανίτες αποτέλεσαν τη ραχκοκοκκαλιά της ελληνικής επανάστασης το 1821.Εξακολουθούν να κάνουν παντρειές με Έλληνες και επομένως δεν τίθεται θέμα μειονότητας.Μέσα στις φλέβες τους υπάρχει DNA ελληνικό.
      Αντιθέτως οι χριστιανοί ορθόδοξοι Αρβανίτες της Ιταλίας θεωρούνται κάπως πιο γνήσιοι Ιλλυριοί,διότι δεν αφομοιώθηκαν από τον ιταλικό κορμό.Οι Ιταλοί είναι Ρωμαιοκαθολικοί.Επομένως πώς θα γίνει η παντρειά;;;
      Άρα σου απάντησα για Βλάχους,Αρβανίτες,Σλάβους,Καραμανλήδες.
      Οι Καππαδόκες επίσης δεν μιλούν τουρκικά.
      Στο χωριό μου υπάρχουν πολλοί Μικρασιάτες.Και όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δε διατήρησε την τουρκική γλώσσα.
      Οι Ουρούμ,παρόλο που γλίτωσαν από την τουρκική καταπίεση το 1777,διατήρησαν την τουρκική γλώσσα.
      Η νέα γενιά των Ουρούμ δε μιλάει τουρκική διάλεκτο.Μαθαίνει τα επίσημα νεο-τουρκικά από τις τουρκικές σειρές.
      Επομένως ΔΕΝ είναι Πόντιοι.Είναι Τουρκο-χριστιανοί.Είπαν ψέματα.Και η ελληνική Πολιτεία δεν έπρεπε το 2000 να τους δώσει ελληνική υπηκοότητα.Υπάρχουν και αληθινοί Πόντιοι από ΕΣΣΔ,αλλά είναι μόνο 5-6 χιλιάδες.Οι υπόλοιποι είναι Τούρκο-χριστιανοί και εννοείται ότι πρέπει να απελαθούν ειρηνικά.

      Διαγραφή
    2. Οί Έλληνες πού μιλούν αγγλικά είναι άγγλοι?

      Διαγραφή
    3. η ζηλεια σου επειδη δεν εισαι ποντιος,σε κανει να λες μαλακιες

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. 1. Πιοί πήγαν στην Ουκρανία ρε. Οι Τσαλκαλίδες δεν έχουμε καμία σχέση με τους Ταταρόφωνους της Κριμαίας. Και οι γλώσσες μας διαφέρουν σε επίπεδο να μην συνενοούμαστε μεταξύ μας. Μην μπερδεύεις τους μεν και τους δεν. Ειναί διαφορετικές οι ιστορίες τους.
      2. Το 92-04 ήρθαν στην Ελλάδα όχι το 1980.
      3. Το όνομα Ουρούμ δεν το λέμε μονο για μας. Όταν λέμε Ουρούμ εννοούμε Έλληνας. Όταν λέμε «Ουρουμτζά» (ουρούμικα) εννοούμε τα Ελληνικά.Την γλώσσα που μιλάμε την λέμε Μπιζίμ Ντιλί ή Μπιζίμ Ντιλτζά ή Τουρκτζά (τούρκικα)
      4. Σε 20-30 να ξες ότι τα τούρκικα που μιλάμε θα έχουν εξαφανιστεί.
      5. Ποιός σου είπε οτι οι Τσαλκαλίδες μαθαίνουν τα νέα Τούρκικα. Και εγώ μπορώ να γράψω στο ίντερνετ ότι μαλακία με κατέβει.
      6. Οι περισσότεροι Τσαλκαλίδες νέας γενιάς που ξέρουν Τούρκικα ( όσοι ξέρουν) δεν τα μάθανε με επιλογή αλλά από το άκουσμα. Εσύ δηλαδή αν μωρό στο σπίτι άκουγες Γερμανικά όταν θα μεγάλωνες δε θα τα μιλούσες;;;;;
      7. Να ξες ότι από την μουσουλμανική καταπίεση δεν γλιτώσαμε ούτε το 1777, ούτε το 1830, ούτε το 1950. Εντάξει, λογικό είναι ότι δεν ξες τι καταπίεση δεχομασταν από τους Ταταρο-Αζέρους του Μπορτσαλό( η ευρήτερη περιοχή στην οποία μέσα ήταν και η Τσάλκα) οι οποίοι μας επέβαλαν τα Τούρκικα(αυτά που μιλάμε εμείς επηρεάστικαν πάρα πολύ από τα δικά τους τα Αζέρικα) , κάποια ήθη-έθιμα τους και την φορεσιά τους. Και να ξες η Ρώσικη Αυτοκρατορία δεν νοιάστηκε πολύ για αυτό το θέμα. Βέβαια αργότερα, κατά την σοβιετική περίοδο έγιναν πιο φιλικοί, αλλά μετά το πρόβλημα ήταν ότι η σοβιετική ένωση δεν επέτρεπε να ανοίξει ελληνικό σχολείο. Πολλοί αναγκάστηκαν να τουρκοφωνήσουν στην Τσάλκα λόγω των πιέσεων από τους Τατάρους, π.χ. η γιαγιά μου ξέρει ένα ελληνικό τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο το οποίο λέει ότι της το έμαθε η νταντά της όταν ήταν μικρή.

      Διαγραφή
    6. Η πρώην δεν τον ενημέρωσε σωστά Χάχα γιατί προφανώς ο ίδιος δεν μπήκε στην διαδικασία να διασταύρωση τα στοιχεία που είχε κ λέει ότι θέλει ο κύριος

      Διαγραφή
  3. Μπορώ να σου πω για ποιο λόγο οι Τσαλκαλίδες δεν μπορούμε να μάθουμε σωστά Ελληνικά. Στην ΕΣΣΔ μάθαιναν ρώσικα,αγγλικά(σε όσους δόθηκε η ευκαιρία),γερμανικά( επίσης σε όσους δόθηκε η ευκαιρία),τούρκικα( Bizim Dilja), γεωργιανικά κλπ. Επίσης οι περισσότεροι που γεννήθηκαν μετά το 1990 (δηλαδή όσοι έφυγαν μωρά) μόνο στους συγγενείς τους μιλάνε τούρκικα ή ρώσικα και αυτά τα μιλάνε σπαστά. Επίσης υπάρχουν και ποντιακά χωριά που δε μιλούσαν καθόλου τούρκικα αλλά μιλούσαν μόνο ποντιακά και ρώσικα. Τέλος οι Πόντιοι της Τσάλκας έχουν διατειρήσει τη θρησκεία τους και τους καρσλίδικους χορούς τους(Τας,Κότσαρι κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος Έλληνας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα. Δεν το γράφω για εσένα, αλλά υπάρχει μία μερίδα ανάμεσα στους Τσάλκα που έχει πολύ λάθος νοοτροπία.

      Διαγραφή
  4. Επειδή σε χώρισε η ποντια μην βγάζεις το αχτί σου με το άρθρο .jesus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tha eprepe na xerese kai na eisai perifanos pou gnwrises enan tetoio lao san emas tous "tsalkalides" pontious opws mas apokalis kai oxi na mas katakrinis gia tin glwssa pou milame i oti akoma kratame ta ethima pou eixan i progoni mas.. megali perifania na eisai Ellinas ALLA..otan o ellinikos laos mas apokali ksenous stin idia tin patrida mas tote dn exei noima na eimai se alli xwra kai na me lene ELLINA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος Έλληνας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα. Δεν το γράφω για εσένα, αλλά υπάρχει μία μερίδα ανάμεσα στους Τσάλκα που έχει πολύ λάθος νοοτροπία.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Djloco1989: Δεν σας θεωρούμε ξένους (αλλοεθνείς). Το θέμα είναι εσείς τι θεωρείτε τους εαυτούς σας. Ναι, είναι απαράδεκτο να συνεχίζετε να μιλάτε τουρκικά (τη διάλεκτο Bizim dilja).

    George Georgiou: Ο όρος «Ουρούμ» είναι ευρύς και αναφέρεται στους τουρκόφωνους Έλληνες… Της Νότιας Γεωργίας (Τσάλκα), του Πόντου, της Καππαδοκίας (οι Καραμανλήδες) και της Κριμαίας (εκεί είναι/ήταν ταταρόφωνοι).
    Σήμερα οι περισσότεροι ζουν στην κυρίως Ελλάδα και την Κύπρο.
    Στην Ιταλία δεν αποκαλούνται «Αρβανίτες». Είναι Αρμπερέσηδες (Arbëresh) και η διάλεκτός τους συγγενεύει με την Αρβανίτικη. Στις απογραφές του Ιταλικού κράτος αναγράφονται ως Αλβανοί. Είναι σωστό αυτό που έγραψες για τη θρησκεία. Παλιά υπήρχε θρησκευτικός φανατισμός και έτσι δεν υπήρχαν μεικτοί γάμοι. Είναι θέμα μερικών δεκαετιών να εξαφανιστούν (εξιταλίζονται).

    Τα σχόλια των υπολοίπων δεν τα διάβασα.

    Το 95% των Ελλήνων δεν ξέρουν τίποτε για τους: Πόντιους (αυτούς που ήρθαν από τον Πόντο και αυτούς που ήρθαν αργότερα από την Τσάλκα), τους Καππαδόκες, τους Καραμανλήδες, τους Βορειοηπειρώτες, τους Φαναριώτες, τους Τσάκωνες, τους Σαρακατσάνους, τους Αρβανίτες, τους Βλάχους της Ελλάδος (Αρουμάνους) και τους -πρώην- Σλαβόφωνους.

    Στο Blog μου έχω κλειστά τα σχόλια. Σε τούτο το άρθρο δεν ξέρω πώς και έμειναν ανοιχτά. Δεν θα σβήσω τα σχόλιά σας αλλά δεν θα αφήσω άλλους να γράψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλά ρε είστε σοβαροί ;; τι βλέπω ;; οι ουρουμ δεν ειναι πόντιοι ;;; Πραγματικά εσείς που τα λέτε αυτά πρέπει να έχετε κάλο στον εγκέφαλο δεν εξηγείται αλλιώς ... Οσον αφορά το άρθρο δεν θα το σχολιάσω ...Ουρούμ "ελληνόπουλα" μου εσείς γνήσιοι 300% που οι άλλοι είναι τουρκοχριαστιανοι ακου εκει μισος για να μην αποδεχτεις τον αλλον θα πει Ρωμιός ... Ρωμιοί ποιοί είναι ;; οι Έλληνες ή οι Τούρκοι ;; σε λίγο θα μας πείτε και οτι ο Κολοκοτρώνης ήταν Τουρκοχριστιανος αν είναι δυνατόν θα έπρεπε να ντρέπεστε αγράμματα μορφώματα που έχετε και άποψη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ουρούμ ΔΕΝ είναι Πόντιοι.Το 2007 έπαιζε ποδόσφαιρο Γερμανία-Τουρκία. Νίκησε η Γερμανία,αλλά με δυσκολία με 4-2.
      Στον επάνω όροφο της πολυκατοικίας που έμενα,έμεναν Ουρούμ.Κάθε φορά που έβαζε γκολ η Τουρκία,τρανταζόταν η πολυκατοικία από τους πανηγυρισμούς των Ουρούμ.Λέω από μέσα μου....δεν μπορεί....με γελούν τα αυτιά μου.
      2ο παράδειγμα.Στη γειτονιά μου μιλούσα με έναν Ουρούμ που είχε μαγαζί με εφημερίδες.Πέρασα από το μαγαζί του να τον επισκεφτώ.Μία από τις εφημερίδες του έγραφε:Ο Ερδογάν μιλά για τουρκική μειονότητα σε όλη την Ελλάδα.
      Λέω εγώ στον Πόντιο(τους θεωρούσα ακόμα Πόντιους). Τι λέι ο Ερδογάν;;;Τρελάθηκε;;;
      -Δίκιο έχει(μου λέει ο Πόντιος από την ΕΣΣΔ). Υπάρχει αυτή η τουρκική μειονότητα σε όλη την Ελλάδα και το ρατσιστικό ελληνικό κράτος δεν την αναγνωρίζει.
      -Φίλε,τι είναι αυτά που λες;;;(του λέω)
      -Έτσι είναι παλικάρι μου.Και εγώ και οι συγγενείς μου γνωρίσαμε το ρατσισμό στην Σοβιετική Ένωση και δε θέλουμε να τον νιώθουμε και στην Ελλάδα.
      -Δε μου λες φίλε,εσύ πιστεύεις ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που σέβεται τις μειονότητες;;;
      -Ε.....παλικάρι μου.....έτσι είναι η Τουρκία.
      Και από τότε κατάλαβα ότι δεν είναι Πόντιοι.Έμεινα με το στόμα ανοιχτό και δε συνέχισα τη συζήτηση.
      Αυτός κατάλαβε τη γκάφα του και μου το γύρισε και μου έλεγε:Όμως εγώ πάντα ένιωθα Πόντιος και χριστιανός ορθόδοξος και Έλληνας κτλ.
      Εγώ κούνησα,καταφατικά το κεφάλι και δε συνέχισα.Μετά αλλάξαμε θέμα.Μετά τον χαιρέτησα και έφυγα.Προσπάθησα να κρύψω τη λύπη μου.Και μετά από αυτό κατάλαβα ότι δεν είναι Πόντιοι.
      Δεν έχουν ελληνική εθνική συνείδηση.
      Και οι Σκοπιανοί λένε ότι είναι Μακεδόνες.Είναι Μακεδόνες;;;;Εννοείται πως όχι.
      Ο Κολοκοτρώνης εννοείται ότι ήταν Έλληνας.
      Οι Τούρκοι αποκαλούσαν Ρωμιούς όλους τους χριστιανούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας(Σέρβους,Βούλγαρους,Ρουμάνους,Έλληνες,Αρμενίους,Άραβες,Τατάρους κτλ).
      Είναι έννοια γεωγραφική και θρησκευτική και όχι εθνική.
      Εννοείται πως όποιος είναι χριστιανός ορθόδοξος,δε σημαίνει πως είναι και Έλληνας.
      Διάβασε προσεχτικά το σχόλιό μου και διάδωσέ το.Δεν είναι Πόντιοι.Δεν έχουν ελληνική εθνική συνείδηση.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. @Blogger Greek:Βλέπω ότι σε έχει πιάσει πανικός.Και σε έχει πιάσει πανικός,διότι το ξέρεις ότι έχω δίκιο,αλλά δεν το παραδέχεσαι.
      Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας-Τουρκίας το 2007 με προβλημάτισε.Με προβλημάτισαν οι πανηγυρισμοί των Ουρούμ στην πολυκατοικία που έμενα,κάθε φορά που έβαζε γκολ η Τουρκία.Και φυσικά μετά το διάλογο που είχα με τον Ουρούμ εφημεριδοπώλη,πείσθηκα ότι δεν είναι Πόντιοι.
      Πρόσεξε.Εγώ δεν είπα ότι οι Ουρούμ είναι νεό-Τουρκοι ούτε φιλοκεμαλικοί.Οι Ουρούμ είναι αρχαίο τουρανικό-τουρκικό φύλο.
      Το ίδιο και οι Καζακστανοί,Αζερμπαϊτζάνοι,Ουζμπέκοι,Τουρκμένιοι,Ουιγούροι.Είναι αρχαία τουρανικά φύλα διάφορων θρησκευμάτων.
      Η λέξη Ουρούμ δε νομίζω να προέρχεται από τη λέξη Ρωμιός.Μπορεί να προέρχεται από το Ουρούμτσι,που είναι η πρωτεύουσα της Ξιν-Κιανγκ Ουιγούρ ή Ουιγουριστάν ή Ανατολικό Τουρκεστάν.
      Οι Πόντιοι μιλούν ποντιακά.Τα ποντιακά είναι αρχαία ελληνική διάλεκτος.
      Οι Ουρούμ μιλούν ουρουμικά.Τα ουρουμικά είναι αρχαία τουρκική διάλεκτος.
      Άλλο Πόντιος και άλλο Ουρούμ.Οι Πόντιοι είναι κλάδος των συνελλήνων.Οι Ουρούμ είναι κλάδος των Τουρανίδων.
      Ομοίως,άλλο Μακεδόνας και άλλο Σκοπιανός.Οι Μακεδόνες είναι κλάδος των συνελλήνων.Οι Σκοπιανοί είναι κλάδος των Σλάβων.
      Και εννοείται ότι οι Σκοπιανοί ΔΕΝ είναι Μακεδόνες,ούτε Σλαβομακεδόνες,όσο και αν επιμένουν. Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι.
      Ομοίως και οι Ουρούμ επιμένουν ότι είναι Πόντιοι,αλλά εννοείται ότι ΔΕΝ είναι Πόντιοι.
      Όταν κάποιος γλυτώνει από την τουρκική διοίκηση,αλλά συνεχίζει να διατηρεί τα τουρκικά,είναι Έλληνας;;Εννοείται πως όχι.
      Πρόσεξε.Το πιστεύω,ότι όταν έπαιζε ποδόσφαιρο Ελλάδα-Τουρκία,μερικοί ''Έλληνες'' υποστήριζαν την Τουρκία,διότι ήταν εθνικά Τούρκοι με ελληνική υπηκοότητα ή μπορεί να ήταν εθνικά Σκοπιανοί της Φλώρινας και Πρεσπών με ελληνική υπηκοότητα ή Ρομά ή απόγονοι δοσίλογων ιταλόφιλων Βλάχων(δες στη Βικιπαίδεια λεγεώνα των Βλάχων).Στην Ελλάδα ακόμα ζουν μερικοί προδότες.
      Οι Σκοπιανοί της Φλώρινας έχουν αλλαγμένα επίθετα και η νέα γενιά ζει σε όλη την Ελλάδα(Αθήνα,Θεσσαλονίκη κτλ).
      Άλλο Έλληνας υπήκοος(ελληνικά χαρτιά) και άλλο Έλληνας(ελληνική συνείδηση και φυλή).
      Πάμε τώρα στον χριστιανό ορθόδοξο μοναχό.Η γιαγιά του μοναχού μιλούσε τουρκικά,διότι τα τουρκικά ήταν αναγκαστική επίσημη γλώσσα στην μικρασιατική χερσόνησο.Αλλά ο μοναχός δεν τα διατήρησε τα τουρκικά,διότι ήταν εθνικά Έλληνας.
      Εγώ είμαι ένα μέρος από την Ελλάδα του Αίμου και ένα μέρος από τη μικρασιατική Ελλάδα.
      Η προ-προ γιαγιά μου και η προγιαγιά μου μιλούσαν τέλεια ελληνικά και μέτρια τουρκικά,επειδή η τουρκική γλώσσα ήταν αναγκαστική επίσημη γλώσσα της μικρασιατικής χερσονήσου.
      Η γιαγιά μου δεν ξέρει λέξη τουρκικά.Η μητέρα μου δεν ξέρει λέξη τουρκικά.Εγώ δεν ξέρω λέξη τουρκικά.Δεν τα διατηρήσαμε,διότι ήμασταν και είμαστε εθνικά Έλληνες.
      Αντιθέτως οι Ουρούμ γλύτωσαν από την τουρκική καταπίεση,αλλά συνεχίζουν να διατηρούν τα τουρκικά. Τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2000. Είναι 15 χρονών έφηβοι.Και συνεχίζουν να διατηρούν τα τουρκικά.Γιατί άραγε;; Άρα αυτό αποδεικνύει ότι οι Ουρούμ είναι Τουρανίδες και όχι Πόντιοι.
      Οι τουρκικές σειρές υπάρχουν κυρίως μετά το 2005.Κανένας δεν προσπαθεί να σας περιθωριοποιήσει.
      Αλλά μετά από όλα αυτά τα γεγονότα,έχω αρχίσει να αλλάζω άποψη.Παλιά τους θεωρούσα Ποντίους,αλλά τώρα δεν τους θεωρώ Ποντίους.Το δε λυγίζεις, πώς το αιτιολογείς;;;;Με το να μιλάς τουρκικά;;;
      Γιατί να δεχτώ ότι ο Ουρούμ είναι Πόντιος;;;Αφού δεν είναι. Γιατί να δεχτώ ότι ο Σκοπιανός είναι Μακεδόνας;;;Αφού δεν είναι.
      Δε θα απολογηθείς,αλλά είναι ύποπτο να διατηρείς τα τουρκικά,ενώ έχεις γλυτώσει από την τουρκική καταπίεση.
      Εάν αναγνωρίσω τον Ουρούμ ως Πόντιο,είναι σαν να αναγνωρίζω και τον Σκοπιανό ως Μακεδόνα.
      Είναι ο Ουρούμ Πόντιος;;; Είναι ο Σκοπιανός Μακεδόνας;;;Εννοείται πως όχι.
      Εσύ ειδικά ίσως έχεις και λίγο ελληνικό αίμα,ίσως οι πρόγονοί σου έχουν έρθει σε παντρειά με Ποντίους.
      Αλλά γενικά οι Ουρούμ εννοείται ότι δεν είναι Πόντιοι,επειδή ακόμα διατηρούν την τουρκική γλώσσα.Είναι ύποπτοι.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. @BloggerGreek:Δεν αναφέρθηκα σε εσένα ειδικά.Αναφέρθηκα στους Ουρούμ γενικά.Και όμως τα γεγονότα ήταν αληθινά και έπεσα από τα σύννεφα.
      Δε δικαιολογούνταν οι πανηγυρισμοί των Ουρούμ στον ποδοσφαιρικό αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας.
      Εάν πανηγύριζαν για τη Γερμανία,δε θα σήμαινε ότι είναι αρχαίο γερμανικό φύλο.Αλλά πολλοί συνέλληνες,που στο παρελθόν δούλεψαν στη Γερμανία,εννοείται ότι υποστήριξαν τη Γερμανία στον αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας.
      Βεβαίως και με ενοχλεί η τουρκική γλώσσα,διότι οι Ουρούμ ήρθαν στην Ελλάδα,ως ομογενείς,ως συνέλληνες,ως Πόντιοι.
      Γλύτωσαν από την τουρκική καταπίεση,αλλά ακόμα διατηρούν τα τουρκικά;;;Γιατί;;
      Οι νέοι Ουρούμ,που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2000(είναι 15 χρονών έφηβοι τώρα) δε διατηρούν ούτε τα γεωργιανά ούτε τα ρωσικά. Αλλά εξακολουθούν να διατηρούν τα τουρκικά.Εσύ εάν ήσουν ντόπιος Έλληνας στη θέση μου,δε θα προβληματιζόσουν;;;;
      Κανένας συνέλληνας δεν σας υποβάθμισε.Αντιθέτως πολλοί Ουρούμ στη δεκαετία του 90 και 2000 ήταν οι νταήδες του σχολείου.
      Πρόσεξε.Άλλο φυλή και άλλο θρήσκευμα.
      Οι Βλάχοι μιλούν γλώσσα της λατινικής οικογένειας,αλλά είναι χριστιανοί ορθόδοξοι,δεν είναι ρωμαιοκαθολικοί.
      Αντιθέτως οι Σλοβάκοι,Σλοβένιοι,μιλούν γλώσσες της σλαβικής οικογένειας,αλλά είναι 60% ρωμαιοκαθολικοί,δεν είναι ορθόδοξοι.
      Εγώ θέλω να πιστέψω ότι είστε Πόντιοι,αλλά όλα αυτά τα γεγονότα με έβαλαν σε σκέψεις.Και δίνω συγχαρητήρια σε αυτόν που έγραψε το άρθρο,ήταν μια ευκαιρία για να γράψω τα παράπονα που έχω από τους Ουρούμ.
      Δεν υπάρχουν εθνικά Έλληνες που υποστηρίζουν την Τουρκία.Άλλο Έλληνας υπήκοος(ελληνικά χαρτιά) και άλλο Έλληνας(ελληνική εθνική συνείδηση και φυλή).
      Οι ''Έλληνες'' που υποστήριζαν την Τουρκία είχαν ελληνικά χαρτιά,αλλά ήταν εθνικά Βούλγαροι,Σκοπιανοί,Αλβανοί ή άτομα με ανάμικτο αίμα από εχθρικά έθνη.
      Υπάρχουν χριστιανικά ορθόδοξα έθνη που είναι ανθελληνικά.Εννοείται πως αν παίξει ποδόσφαιρο Ελλάδα-Τουρκία,όποιος υποστηρίξει την Τουρκία ΔΕΝ είναι Έλληνας.
      Σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου,όποιος Έλληνας υπήκοος υποστηρίξει την Τουρκία,η ποινή είναι ο θάνατος.
      Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες γι'αυτό απελάθηκαν από την Ελλάδα.Πρόδωσαν την ελληνική υπηκοότητά τους.
      Οι Βλάχοι(χριστιανοί ορθόδοξοι παρακαλώ) υποστήριξαν την Ιταλία στο Β'ΠΠ και οι περισσότεροι απελάθηκαν.Μπες στο google και γράψε,δοσίλογοι Βλάχοι,Λεγεώνα των Βλάχων.Θα σου βγάλει πολλά.
      Eννοείται πως υπάρχουν και Βλάχοι που δεν πρόδωσαν.Εκείνοι έμειναν στην Ελλάδα.
      Επίσης απελάθηκαν και πολλοί Βαρδαραίοι των Πρεσπών.Ζήτησαν άσυλο σε χώρες της ΕΣΣΔ και του πρώην ανατολικού μπλοκ και το 1985 επέστρεψαν με το μανδύα του ομογενή,ενώ δεν είναι ομογενείς.Είναι Σκοπιανοί δοσίλογοι.Αυτοί υποστήριζαν στο Β'ΠΠ τους χιτλερικούς,αλλά στον εμφύλιο υποστήριζαν τους μαρξιστές.
      Το πιστεύω ότι η γιαγιά του μοναχού μιλούσε τουρκικά,αφού έμενε στην τουρκοκρατούμενη μικρασιατική χερσόνησο.Η μικρασιατική χερσόνησος είναι ιστορικά ελληνική,αλλά διοικητικά είναι τουρκική.Άρα είναι λογικό η γιαγιά του μοναχού να μιλούσε τα τουρκικά,διότι τα τουρκικά ήταν αναγκαστική επίσημη γλώσσα στη μικρασιατική χερσόνησο.
      Εάν ένας μικρασιάτης ήθελε να εξυπηρετηθεί σε ένα τουρκικό δημόσιο κατάστημα,έπρεπε να γνωρίζει κάποια βασικά τουρκικά.
      Αλλά οι Ουρούμ(ακόμα και της νέας γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα) ακόμα τα διατηρούν τα τουρκικά.Αυτό δεν είναι ύποπτο;;;
      Οι Ουρούμ έχουν αυξήσει την εγκληματικότητα,ειδικά τις δολοφονίες.Αυτές οι δολοφονίες είναι ρατσιστικά εγκλήματα μίσους εναντίον των συνελλήνων.
      Όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα και ξέρει ελληνικά,εννοείται ότι ΔΕΝ είναι Έλληνας.
      Οι Έλληνες των ΗΠΑ δε διατηρούν τα ελληνικά.Όμως διαβάζουν ελληνική Ιστορία στα αγγλικά,νιώθουν Έλληνες.
      Αυτό που είπες για τους Εβραίους,με έκανες να γελάσω.Δηλαδή αν κάποιος τολμήσει και πει κάτι αρνητικό για τους Ουρούμ,είναι Εβραίος;;;Πώς το στηρίζεις αυτό;;;Είπες κοτσάνα.
      Μακάρι να την αγαπάς την Ελλάδα,εμένα πάντως οι Ουρούμ δε με έχουν πείσει.Όλα αυτά τα γεγονότα με προβλημάτισαν.


      Διαγραφή
    6. To οτι οι Ουρουμ που λες μιλανε τουρκικα δεν ενοχλει μονο εσενα αλλα πολλους. Το υποπτο θα ταν να μιλουσαμε κρυφα τη γλωσσα αυτη, ενώ ολος ο κοσμος ξερει ότι ειμαστε τουρκοφωνοι, ποτε δεν το κρυψαμε από κανεναν. για μενα παντως είναι λογικο να διατηρειται ακομα αλλα το γιατι είναι θεμα του καθενος πλεον οποιος θελει τη μιλαει. Αυτές τις μερες εγινε περιστατκο με το ρωσικο αεροπλανο ποιον νομιζεις υποστηριζαμε αλλα μαλλον ρωτησες κ σου ειπαν τον Ερτογαν (χαχα)… Εννοειται τους Ρωσους και σου λεω ειμαστε ετοιμοι κ τωρα να πολεμησουμε στο πλευρο των ρωσων όπως κανανε κ τοτε οι προπαπουδες μας. Αυτό είναι, σημασια δεν εχει η γλωσσα αλλα τι πραγματικα θες. Ενώ εσεις καθεστε και ασχολειστε με τη γλωσσα. Η Γερμανια που λες δεν εκανε και λιγο κακο στην Ελλαδα κ το ξες. για μενα κανενας Ελληνας δεν πρεπει να υποστηριζει την Γερμανια με οποιον και αν παιζει. Αλλα ετσι είναι οπου πεφτει χρημα εκει ξεχνουνται πολλα.Αλλα και παλι δεν ειναι λογος να μας λες αρχαιο τουρκικο φυλο. Απλουστατα δεν ειμαστε.
      Επαναλαμβανω αν ειμασταν τουρκοι δεν θα ειμασταν στην Ελλαδα και δεν θα λεγαμε οτι ειμαστε Ελληνες ουτε εκει που ζουσαμε επι χρονια ουτε και δω. δεν εχει νοημα να λεει κανεις οτι ειναι Ελληνας απο την στιγμη που δεν ειναι.
      Και ναι υποβαθμισατε την Ελλινικη καταγωγη μας. Τι θα πει νταηδες δλδ μου λες πως επρεπε να είναι να υπακουνε ... Ελα τωρα ετσι είναι οι αντρες αληθινοι… που κ που πεφτει και ένα χαστουκι…
      και τι μου λες για το θρησκευμα δεν το καταλαβαινω ειδες τους τουρκους να είναι Χριστιανοι; Σοβαρεψου.
      λετε συνεχεια οτι εχουμε αλλαξει, πλαστογραφησει τα χαρτια μας για να γινουμε και Ελληνες πολιτες. αυτο ειναι μεγαλο ψεμα που εσεις οι ιδιοι υπερπροβαλατε. ειναι αδυνατον ολοι να εχουν πλαστογραφησει τα χαρτια τους.το ζητημα ηταν ειναι και παραμενει νομικης φυσης.Εδω για να γινει ενας που λες Ουρουμ ελληνας πολιτης κατα μεσο ορο πρεπει να περιμενει 5 χρονια για να αποκτησει την υπηκοοτητα και περναει και απο διαφορες επιτροπες ενω καποιοι αλλοι ως ξενοι γινονται Ελληνες πολιτες μη εχοντες καν ελληνικη καταγωγη σε 2 το πολυ χρονια. Αυτο για σενα τι ειναι δεν ειναι υποβαθμιση. κ μην μου πεις οτι φταιμε εμεις για τους παρανομα ελληνοποιηθεντες. Ειναι πανευκολο να ελεγχθουν τα εγγραφα ολων οσοι ηρθαν και ελαβαν την ελληνικη ιθαγενεια.
      Ρατσιστικα εγληματα; εδώ εσυ ειπες τωρα την μεγαλυτερη κοτσανα. Ναι υπαρχει εγκληματικοτητα κανενας δεν αρνειται αλλα όχι κ ρατσιστικου περιεχομενου. Δολοφονιες αν υπηρχαν δεν ξερω ακριβως που αναφερεσαι δεν υπαρχει περιπτωση να είναι ρατσιστικου περιεχομενου.συνελθε μας μπερδευεις με καποιον ισως…δεν κανανε εγκληματα αυτοι που μιλανε και ποντιακα τι είναι αυτά που λες οσοι μιλανε τουρκικα τα κανανε όλα οσα ανεφερες. Μαλιστα. Οι ντοπιοι Ελληνες δεν κανουν; Αλλα αυτό είναι άλλο θεμα σηζητησης.
      Λες ότι διαβαζουν Ελληνικη ιστορια και νιωθουν Ελληνες κ που το ξες..εγω αλλα ακουσα κ ειδα. Και να σου πω και κατι αν δεν σε πειθουν οι Ουρουμ δεν θα παθεις τιποτα θα το ξεπερασεις μην ανησυχεις. Εμεις παντως μια χαρα ξερουμε ότι ειμαστε Ελληνες όπως το λεγαμε παντα εκει που ζουσαμε…GREK. Και αυτό δεν προκειται να αλλαξει οσο και να χτυπιεστε.

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Blogger Greek:Πρόσεξε.Άλλο πράγμα είναι το να μιλάει κάποιος τουρκικά και άλλο πράγμα είναι να είναι τουρκόφωνος.Τουρκόφωνος σημαίνει ότι η τουρκική γλώσσα είναι η σπιτική και μητρική του γλώσσα.
    Οι Πόντιοι μιλούν ποντιακά.Τα ποντιακά είναι αρχαία ελληνική διάλεκτος.
    Οι Ουρούμ μιλούν ουρουμικά.Τα ουρουμικά είναι αρχαία τουρανική διάλεκτος.
    Χαίρομαι που υποστηρίζεις τους Ρώσους και όχι τους Τούρκους.Και εύχομαι όλοι οι Ουρούμ να υποστηρίζουν τους Ρώσους και όχι τους Τούρκους.
    Αλλά οι νέοι Ουρορύμ,που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2000(είναι τώρα 15 χρονών έφηβοι) δε διατηρούν τα ρωσικά,αλλά διατηρούν τα ουρουμικά.Τα ρωσικά είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ μαζί με τα αγγλικά.Αλλά τα ουρουμικά δεν είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ,δεν είναι ούτε καν επίσημη γλώσσα κάποιου κράτους.Τα ουρουμικά είναι αρχαία τουρκική διάλεκτος.Αυτό είναι που με βάζει σε σκέψεις.
    Οι Τούρκοι μας έκλεψαν την Ίμβρο,Τένεδο,Ανατολική Θράκη και όλη τη Μικρασιατική χερσόνησο.Και τη μισή Κύπρο.
    Η μικρασιατική χερσόνησος είναι ελληνική χερσόνησος από προ Χριστού.Τα τουρκικά-τουρανικά φύλα ξεκίνησαν από τις μογγολικές,ουιγουρικές,καζακικές στέπες και αποίκησαν τη μικρασιατική χερσόνησο το 1071μΧ.
    Και συνέχισαν τις σφαγές από το 1071μΧ μέχρι το 1922μΧ στη μικρασιατική χερσόνησο.Και αργότερα και στην Ανατολική Θράκη,Ίμβρο,Τένεδο.
    Οι Τούρκοι κατέκτησαν και την Ελλάδα της χερσονήσου του Αίμου για πάνω από 400 χρόνια και έκαναν σφαγές.
    Αντιθέτως οι Γερμανοί μας κατέκτησαν μόνο για 4 χρόνια.
    Επομένως είναι λογικό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες Γερμανίας-Τουρκίας,όλοι οι εθνικά Έλληνες να υποστηρίζουμε τη Γερμανία και όχι την Τουρκία.Αντιθέτως οι Ουρούμ υποστήριζαν την Τουρκία και αυτό με προβλημάτισε το 2007.
    Μακάρι να είστε Έλληνες.Μπορεί εσύ να είσαι Έλληνας.Αλλά μπορεί να υπάρχουν και μερικοί Ουρούμ που να είναι Τάταροι,αρχαίοι Τούρκοι κτλ.
    Εάν κάποιος σου επιτεθεί,εννοείται ότι θα αμυνθείς.Αλλά με το παραμικρό δε θα πιάνεσαι στα χέρια.Ο ερχομός των Ουρούμ έριξε το επίπεδο αγωγής των Ελλήνων.
    Το καλοκαίρι του 2015 ένας Ουρούμ σκότωσε στη Χαλκιδική με πιστόλι 2 συνέλληνές σε beach-bar,επειδή νόμισε ότι του πείραξαν την κοπέλα.Τα 2 αδέλφια δεν πείραξαν καμια κοπέλα.Πήγαν να χωρίσουν τους Έλληνες από τον Ουρούμ.
    Και ο Ουρούμ επέστρεψε στο beach bar με πιστόλι και σκότωσε τους 2 συνέλληνες,που ήταν και αδέλφια.Κανένας συνέλληνας ποτέ δεν πείραξε καμία Ουρουμίνα.Εμείς έχουμε τις δικές μας γυναίκες.
    Άλλο χαστούκια και άλλο πιστολίδια.
    Πάλι τα ίδια.Οι νεο-Τουρκοι δεν είναι χριστιανοί.Είναι μουσουλμάνοι.Οι Σελτζούκ και οι Οτομάν είναι επίσης μουσουλμάνοι.Αλλά οι Τάταροι και οι Καζακστανοί είναι αρχαία τουρκικά-τουρανικά φύλα,αλλά είναι 50% χριστιανοί ορθόδοξοι και 50% μουσουλμάνοι.
    Οι Τσέχοι,Σλοβάκοι,Σλοβένοι είναι σλαβικά φύλα,αλλά οι περισσότεροι είναι ρωμαιοκαθολικοί.
    Αντιθέτως οι Ρουμάνοι,Μολδαβοί είναι λατινικά φύλα,αλλά είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
    Εγώ δεν είπα ότι εσύ συγκεκριμένα έχεις πλαστογραφήσει χαρτιά.Αλλά πολλοί λαοί και εθνότητες από ΕΣΣΔ ήρθαν στην Ελλάδα ισχυριζόμενοι ότι είναι ομογενείς ενώ δεν ήταν ομογενείς,είχαν ανάμικτο αίμα και ξένη εθνική συνείδηση.
    Κάποιοι υπάλληλοι στα ελληνικά προξενεία των χωρών της ΕΣΣΔ δεχόντουσαν λαδώματα.
    Βεβαίως και καταδικάζω τις παράνομες ελληνοποιήσεις.Πρέπει να εξεταστούν στα ληξιαρχεία των χωρών της ΕΣΣΔ οι γενεαλογικές ρίζες όλων όσων ήρθαν στην Ελλάδα.
    Αυτό που διέπραξε ο Ουρούμ στη Χαλκιδική ήταν ρατσιστικό έγκλημα.
    Και οι ντόπιοι συνέλληνες κάνουν ρατσιστικά εγκλήματα,αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
    Οι συνέλληνες των ΗΠΑ δε διατηρούν την ελληνική γλώσσα και δεν τους κατηγορώ,επειδή τα ελληνικά ανήκουν στις δύσκολες ευρωπαϊκές γλώσσες.Αλλά διαβάζουν ελληνική ιστορία και μυθολογία στην αγγλική γλώσσα και έχουν ελληνική εθνική συνείδηση.
    Δε χτυπιέμαι και καθόλου.Και επαναλαμβάνω,εγώ δεν είπα ότι εσύ δεν είσαι Έλληνας.Είπες ότι έχεις ελληνική γενεαλογική γραμμή και το πιστεύω.Αλλά οι υπόλοιποι Ουρούμ ξέρεις τι καταγωγή έχουν;;;Εννοείται πως όχι.Μπορεί αρκετοί Ουρούμ,με τους οποίους κάνεις παρέα,να έχουν ανάμικτο αίμα και ξένη εθνική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. http://www.pontos-news.gr/article/8963/mpestasen-ena-pontiako-horio-sti-georgia

      Διαγραφή
  11. Να ρωτήσω ρε παιδιά, σαν άσχετος που είμαι, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, που τώρα αρχίζει και μαθαίνει τα Ελληνικά, που κάθε σχόλιό του στους Ολυμπιακούς αγώνες μεταφραζόταν από τα τσαλκαλίδικα,τι είναι τελικά; Για να μην πω για τον προπονητή του και τους άλλους χρυσούς Έλληνες Ολυμπιονίκης.. Η ο Ιβάν Σαββίδης (Γιάννης στα ελληνικά))) που μιλάει άπταιστα ποντιακά, τσαλκαλίδικα και ρώσικα αλλά όχι ελληνικά, τι είναι;
    Γεννήθηκα στο Καζακστάν από γονείς που δεν μιλούσαν ούτε καζάκικα, ούτε ποντιακα ούτε και ελληνικά, μόνο ρώσικα, άσχετα τι καταλάβαιναν, λέω τι μιλούσαν!
    Πείτε κι εμένα τι να λέω πως είμαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ηλίας Ηλιάδης λέγεται Jarji Zviadauri.Δεν ξέρω αν η μητέρα του λέγεται Ηλιάδου.Αυτό που ξέρω είναι ότι ο απόγονος σε όλες τις χώρες της Γης παίρνει το επίθετο από το σόι του πατέρα και όχι από το σόι της μητέρας.Εάν η μητέρα του λέγεται Ηλιάδου,τότε είναι 50% συνέλληνας.Εάν η μητέρα του δε λέγεται Ηλιάδου και δεν είναι Ελληνίδα,τότε ο Ηλιάδης δεν είναι Έλληνας.Μπορεί να είναι Ελληνίδα η γιαγιά του,μπορεί να είναι Έλληνας 25%,αυτό δεν το ξέρω.
      Ο προπονητής του Jarji Zviadauri ή Ηλία Ηλιάδη μιλά γεωργιανικά και όχι τουρκικά ούτε ουρουμικά.
      Ο Κάχι Καχιασβίλι δεν είναι Ουρούμ. Είναι 50% εθνικά Γεωργιανός από πατέρα και 50% εθνικά Έλληνας από μητέρα.
      Ο Ιβάν Σαββίδης μιλά ποντιακά,ρωσικά,γεωργιανικά.Δε μιλάει ουρουμικά.Δεν υπάρχει τσαλκαλίδικη γλώσσα.Λέγεται ουρουμική γλώσσα και είναι αρχαία τουρκική διάλεκτος.
      Τα ποντιακά είναι αρχαία ελληνική διάλεκτος.Τα ουρουμικά είναι αρχαία τουρκική διάλεκτος.
      Ο Ιβάν Σαββίδης λογικά είναι Έλληνας από πατέρα.Η μητέρα του δεν ξέρω τι εθνικότητα έχει,αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι Ελληνίδα,διότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει τα μεσογειακά χαρακτηριστικά.
      Οι γονείς σου μιλούσαν ρωσικά,επειδή τα ρωσικά ήταν αναγκαστική επίσημη γλώσσα στην ΕΣΣΔ.
      Θα ρωτήσεις τους γονείς σου,θα μάθεις τη γενεαλογική τους γραμμή.Και έτσι θα μάθεις και ποια είναι η εθνικότητά σου.
      Από τη στιγμή που οι γονείς σου δε μιλούσαν καζακικά ούτε ουρουμικά,αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι εθνικά Καζακστανοί ούτε εθνικά Ουρούμ.
      Το πιο πιθανό είναι να είσαι ή εθνικά Έλληνας ή έθνικά Ρώσος ή 50-50
      Στο Καζακστάν ακόμα και σήμερα ζουν εθνικά Ρώσοι,εθνικά Έλληνες,εθνικά Σκοπιανοί και εθνικά Γερμανοί.Και έχουν όλοι την καζακική υπηκοότητα.Απλώς επί ΕΣΣΔ η επίσημη γλώσσα ήταν η ρωσική.

      Διαγραφή
    2. Ποια τσαλκαλιδικα ο Ηλιας..ειναι καθαρος γεωργιανος κ δεν το έκρυψε ποτε. τωρα γιατι αλλαξε το ονομα του δικο του ζητημα. δεν μπορουμε να κρινουμε κανενα. Ο Ιβαν ειναι απο Τσαλκα αλλα απο ποντιοφωνο χωριο.Το τι εισαι πρεπει να ξερεις εσυ ο ιδιος. πρωτα κοιτα τι γραφει το πιστοποιητικο γεννησης σου που εκδοθηκε εκει. σε σοβιετικα πιστοποιητικα αναφερεται η εθνικοτητα.

      Διαγραφή
    3. 1. δεν υπαρχει γλωσσα ουρουμικα. η γλωσσα που μιλανε οι τσαλκαληδες ειναι η διαλεκτοι ερζουρουμ και καρς, διαλεκτοι της τουρκικης γλωσσας.
      2. ουρουμ στις συγκεκριμενες διαλεκτους σημαινει ρουμ-ρωμιος. η ιδια αυξηση συμβαινει και στη λεξει ρωσος(ρους-ουρους)
      3. για ποια αρχαια τουρκικη διαλεκτο μιλας οταν το λεξιλογιο της ειναι 30% περσικο, 30% ρωσικο και 5% ελληνικο(κυριως σε θρυσκευτικα θεματα) και αρμενικο. επισης η γραμματικη της γλωσσας εχει επηρεαστει πολυ απο αυτες τις γλωσσες(κυριως απο τα περσικα)
      4. σχετικα με τον ιβαν που καταγεται απο ποντιοφωνο χωριο. μπορει ο ιδιος να μη μιλαει τουρκικα αλλα τα μιλουσαν ολοι η τουλαχιστον οι περισσοτεροι στην νοτια γεωργια(αζεροι, αρμενοι)

      Διαγραφή
  12. Για το περιστατικό στην Χαλκιδική να σας πω πως ο φονιάς ήταν μπράβος κ μαλωνε με το παραμικρό κ κάτι άλλο αν εχετε έρθει θεσσαλονικη η Χαλκιδική η όπου αλλού έχει (Πόντιους) που ηρθαν το1990 θα δείτε οτι είναι ενα γκέτο κ άμα γίνει κάτι μαζεύονται πολύ μαζί κ στην καλύτερη θα βρεθείς στο νοσοκομείο αν οχι στα θυμαρακια.οι περισσότεροι ασχολούνται με παράνομες δουλειές μπραβιλικια κλπ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Και εγώ αυτό διάβασα.Θα ψάξω και θα βρω το απόσπασμα.Μια παρέα από δύο Έλληνες 17 χρονών πλησίασαν μια Βουλγάρα και της άνοιξαν συζήτηση.Η Βουλγάρα δεν ήταν η κοπέλα του Ουρούμ. Ήταν μόνη στον πάγκο του μπαρ και δε φαινόταν να ενοχλείται.
      Αλλά η Βουλγάρα πήγε στον Ουρούμ και του είπε ότι την ενόχλησαν οι δύο νεαροί.Ο Ουρούμ σφαλιάρισε τους δύο 17 χρονους Έλληνες.
      Οι δύο νεαροί Έλληνες φώναξαν δυο μεγαλύτερους συγγενείς τους.Οι δύο μεγαλύτεροι συγγενείς τους ήταν αδέλφια μεταξύ τους. Ο ένας ήταν αστυνομικός με πολιτικά. Έκαναν παρατήρηση στον Ουρούμ,ο Ουρούμ τους έβρισε και πιάστηκαν στα χέρια.
      Και μετά ο Ουρούμ πήγε στο αυτοκίνητό του πήρε το πιστόλι από το αυτοκίνητό του και σκότωσε τους δύο Έλληνες που έκαναν παρατήρηση στον Ουρούμ επειδή σφαλιάρισε τους δύο εφήβους.
      Ήταν ρατσιστικό έγκλημα μίσους και προμελετημένο και όχι εν βρασμώ ψυχής.
      Αλλά οι Ουρούμ υποστηρίζονται πολύ μεταξύ τους. Εάν οι δυο έφηβοι που υποτίθεται ότι ''ενόχλησαν'' την κοπέλα δεν ήταν εθνικά Έλληνες,αλλά ήταν Ουρούμ,τότε ο Ουρούμ μπράβος δε θα σκότωνε τους συγγενείς τους. Άρα ήταν ρατσιστικό έγκλημα μίσους και μάλιστα προμελετημένο και καθόλου εν βρασμώ ψυχής.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  13. Καταρχάς ποιος σου δίνει το δικαίωμα να μειώνεις ανθρώπους? Και η πρόφαση σου θα είναι ότι εκφράζεις δημοκρατικά την άποψη σου. .όχι φίλε μου μειώνεις ανθρώπους κ τους βάζεις ταμπέλες (πολύ αρνητικές) κ τους καταστάσεις όλους στο ίδιο τσουβάλι . πχ αν ήσουν βλάχος και εγώ θα έλεγα την άποψη μου ότι οι βλάχοι όλοι είναι καρακουναριο αστοιχειοτοι και αμόρφωτοι επιδει έτυχε να έχω έναν τέτοιο βλάχο πρώην τι πάει να πει αυτό ότι μπορώ όλους τους βλαχους να τους στοχοποιω? Εμένα σαν ΤΣΑΛΚΑΛΙ με ενοχλεί όχι το ότι εκ φέρεις άποψη αλλά το ότι είσαι αμόρφωτος στην κυριολεξία πάνε μάθε ιστορία πρώτα και μετά έλα να μάθεις και τον κόσμο .. αλλά φίλε μου αν δεν έχεις βιώματα δεν νιώθεις, δε μπορείς να ξέρεις πως είναι να νιώθεις μη αποδεκτός από το σύνολο οπότε γράψε καλύτερα για κάτι που ξέρεις (φραπεδες, μπουζουκια, τα χωράφια του μπαμπά) και άσε τις φιλοσοφίες για τα βιώματά των ανθρώπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος Έλληνας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα. Δεν το γράφω για εσένα, αλλά υπάρχει μία μερίδα ανάμεσα στους Τσάλκα που έχει πολύ λάθος νοοτροπία.

      Διαγραφή
  14. Μια χαρά τα λέει ο αρθογράφος. Οι καυκάσιοι και οι Τσαλκαλήδες δεν θέλουν και δεν μπορούν να ενσωματωθούν ούτε στην ελληνική κοινωνία , αλλά ούτε και τους υπόλοιπους έλληνες του πόντου, γιατί πολύ απλά είναι Λαζοί. Δηλαδή έχουν γεωργιανές ρίζες γι αυτό και είναι τόσο βάρβαροι και εντελώς διαφορετικοί στην νοοτροπία τους. Οι γονείς μου είναι πόντιοι και οι δυο και θυμάμαι από παππούδες και γιαγιάδες να μου λένε πως οι καυκάσιοι είναι Λαζοί και δεν έχουν καμια σχέση με εμάς , όπως και ότι οι Μπάφραληδες είναι τουρκόσποροι και αγριάνθρωποι. Φυσικά δεν το έχω ψάξει προσωπικά το θέμα γιατί δεν είμαι και 100 χρονών να ξέρω την συμπεριφορά τους στα μέρη εκείνα. Μόνο κουβέντες θυμάμαι απο τους συγχωρεμένους παππούδες μου.Με ανησυχεί πάντως το γεγονός ότι παραμένουν τουρκόφωνοι. Να το κάνεις όταν υπάρχει ανάγκη και σου το επιβάλλει ο δυνάστης,,,μπορώ να το δικαιολογήσω, αλλά να το κάνεις επισήμως σε ελληνικό έδαφος και ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρείς την τούρκικη γλώσσα, το θεωρώ τραγικό.Μάλλον την αγαπούν πάρα πολύ . Εμένα πάντως δεν μου έμαθε κανείς τούρκικα. Μόνο ποντιακά.Και τους ευγνωμονώ γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλοι οι Ελληνοπόντιοι που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν είναι καθαροί Πόντιοι, είναι λογικό. Ξέρω Γεωγιανούς που δηλώνουν ποντιακής καταγωγής και κατάφεραν με τρόπους περίεργους να "πείσουν" ότι ειναι, άνθρωποι που δεν μοιάζουν καθόλου με εμάς, απλώς ή είναι παντρεμένοι με Ποντιακής καταγωγής συζύγους ή απλώς ...άδραξαν την ευκαιρία και πήραν ελληνικό διαβατήριο και στη συνέχεια στεγαστικά δάνεια κλπ. ώστε να αφομοιωθούν κι αυτοί στην ελλην. κοινωνία. Φυσικά υπήρξαν και ΠΟΝΤΙΑΡΕΣ που μιλούν την ποντιακή διάλεκτο άπταιστα, αυτοί είναι καθαροί Έλληνες, εγώ αναφέρθηκα σε κάτι τύπους από Καζακστάν, Ουκρανία, Γεωργία, κ.λπ. που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς, είναι εγκληματικά στοιχεία, δεν γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο και είναι άνθρωποι χωρίς αρχές και ήθος. Αυτοί σίγουρα δεν μπορούν να λέγονται Πόντιοι. Οι δικοί μας ήρθαν το '22 στην Ελλάδα, μετά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Είναι εύκολο να ξεχωρίσω έναν Πόντιο από έναν Γεωργιανό. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑ. Μας βγήκατε και παντογνώστες όλοι. έχετε πολύ πλάκα εσείς που ήρθατε το 22.Μην ξεχνάτε και εσάς τούρκους σας λέγανε κ λένε ακόμα. Μίλησαν οι άνθρωποι με αρχές και ήθος. Συνεχίστε να λέτε αυτά μπας και τα πιστέψετε στο τέλος οι ίδιοι.

      Διαγραφή
    2. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα.

      Διαγραφή
  17. http://santeos.blogspot.de/2013/10/blog-post_2589.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Αυτό στο γράφει Πελοποννήσιος. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα.

      Διαγραφή
  18. http://santeos.blogspot.de/2013/10/blog-post_2589.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Prepei na se pligose i Pontia kopela Ellinara mou,to aksizes mallon,to katalava apo to arthro pou molis diavasa. Telos panton, emeis oi Pontioi tis Tsalkas leme ta polla logia einai ftoxia,gia auto apo oti katalaves einai malakia auto pou egrapses. Den ksereis ti zisame kai ti perasame....ARA POLU APLA DE MILAS. Eukolo :)
    Aplos na kses...otan tha xriastei na apodiksoume oti eimaste Ellines Tou Pontou tha to kanoume... stis prakseis vevaia. Eno kapioi san esena tha einai stin akri kai tha koitane.. Kali sou mera.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς. Έλληνες είστε, μην αποδομείτε την ίδια σας την ταυτότητα.

      Διαγραφή
  20. oute apo to batoumi oute apo to soxoumi ke ala xoria kanis ma kanis gia sas den elege tipota kalo.iste oloi sas fragofoniades. exo di na kanoun parees ponti apo to soxoume me alous pontious apo diafora meri tis sovietikis , omos me tsalka kanis mono tsalka me tsalka. agriathropi... kai den exoun georgianiki notropia ala TOURKIKI... prosoxi den anefera an iste ellines i oxi.. bori kai na iste kapio pososto.. prosopika amfivalo. giati iste oloi enas pros enan. eno oloi i ali 800.000 ponti exoun kina metaksi tous afti edo tipota..me mas tous ipolipous.. Afti ti stigmi sti tourkia iparxoun ponti pou milane tourkika omos kseroun tin pontiaki.. afti den tin ikseran pote giati aploustata den itan pote ponti..esto ke dio tris leksis krifa i papoudes tous tha legane kai tha kserane. ase mi me nevriazete tous vlepo sti doulia ti kanoun kai anavoun ta labakia mou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχετε πολύ πλάκα όλοι σας εδώ μέσα, συζήτηση καφενείου κυριολεκτικά. Από τη μία ο Κυπραίος που πληγώθηκε από την γκόμενα και βγάζει τη χολή του, από την άλλη ο βγάζω-συμπεράσματα-με-βάση-τους-γείτονες-και-τον-εφημεριδοπώλη, και τέλος οι ομογενείς που υποστηρίζουν το παράλογο, δηλαδή το γεγονός ότι η νέα γενιά μιλάει ακόμη και σήμερα τούρκικα...

    Και για να τα πιάσουμε ένα-ένα:
    1) Τούρκικη γλώσσα:
    α) Κυριάρχησε λόγω γλωσσολογικού εκτουρκισμού στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Για το ότι υπήρξε εκτουρκισμός και εξισλαμισμός δεν νομίζω να έχει κανένας διαφωνία, και δεν χρειάζεται να το εξηγήσω περαιτέρω.
    β) Διατηρήθηκε λόγω έλλειψης μόρφωσης στην Τσάλκα. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Τσάλκα ήταν ένα σύμπλεγμα από χωριά, των οποίων οι κάτοικοι ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, και με ελάχιστη έως και καθόλου μόρφωση. Σωστά ρώσικα μάθανε μόνο όσοι έφυγαν να σπουδάσουν σε πόλεις, και ευτυχώς για εμένα προέρχομαι όχι μόνο από γονείς μορφωμένους, αλλά και οι 4 παππούδες/γιαγιάδες έχουν ακαδημαϊκή μόρφωση (πράγμα που δεν έχω συνταντήσει σε Ελλαδίτη ή Κυπραίο έως τώρα, για να λέμε την αλήθεια...) Ελληνικά δεν μάθανε, διότι απλούστατα δεν υπήρχε τρόπος να μάθουν. Δεν διδάσκονταν στα σχολεία της ΕΣΣΔ, παρά μόνο με εξαίρεση κάποιες περιόδους (πχ. 1986-1991).
    γ) Τέλος, η διατήρηση της τούρκικης γλώσσας στην Ελλάδα (με την οποία προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου) έχει θετική συσχέτιση με το που εγκαταστάθηκε κάποιος, και το τι αντιμετώπιση είχε από την ντόπια κοινωνία. Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά δεν είχε κάποια λογική πολιτική, κι εφάρμοσε το γνωστό σε όλους «σχέδιο Θράκη». Με άλλα λόγια, θεωρήθηκε λογικό ότι ως τουρκόφωνοι, οι πληθυσμοί των ομογενών Ελλήνων έπρεπε να προωθηθούν στη Θράκη. Για όποιον/-α μορφωμένο/-η ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα για το «Thrace programme», υπάρχει πολλή ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, όπως για παράδειγμα το «Greek Diaspora in Eastern Europe and Soviet Union» της Νέλλυς Ψαρρού: http://www.nellypsarrou.com/PDF/EMZ.GreekDiaspora.pdf

    Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την συγκεκριμένη γλώσσα, έχει γίνει και έρευνα καταγραφής, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Λάτση, και συνεργασία τριών πανεπιστημίων: http://www.latsis-foundation.org/eng/education-science-culture/science/grants/all/2010/documentation-of-urum-the-language-of-a-greek-population-in-the-caucasus

    2) Εθνική συνείδηση: Όλοι, μα όλοι οι Έλληνες της ΕΣΣΔ, τουρκόφωνοι ή ελληνόφωνοι, έχουν ελληνική εθνική συνείδηση. Τρανή απόδειξη της ελληνική συνείδησης των κατοίκων της Τσάλκας είναι τα αρχαία Ελληνικά ονόματα (Σωκράτης, Αρχιμήδης, Ανταίος, Λεωνίδας, είναι μερικά που μου έρχονται στο μυαλό αναλογιζόμενη το σόι μου). Όπως επίσης και δρόμοι του χωριού (π.χ. η πιο κεντρική οδός ονομαζόταν «Αριστοτέλη»: https://goo.gl/2jdVkG) ή μνημεία (π.χ. προτομή του Αριστοτέλη http://papounidis.com/images/stories/place/calka-aristotelis-01.jpg) Αν έτυχε να γνωρίσετε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι Έλληνες, αλλά από την άλλη υποστηρίζουν την Τουρκία, απλά ΔΕΝ είναι Έλληνες. Για του λόγου το αληθές, την περίοδο της διάλυσης της ΕΣΣΔ, πολλά ελληνικά ονόματα/διαβατήρια πωλούνταν από διεφθαρμένους υπαλλήλους των εκεί προξενείων σε μαφιόζους, ιερόδουλες, και κάθε καρυδιάς καρύδι. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν και πολλοί άνθρωποι που ΔΕΝ ήταν Έλληνες, δεν είχαν ελληνική συνείδηση, και ούτε θα την αποκτήσουν ποτέ. Για αυτό όμως δεν φταίνε οι ομογενείς Έλληνες, αλλά τα βολεμένα κομματόσκυλα που έχουν καρέκλες σε κάθε γωνιά της γης, και τους πληρώνουμε κι από την τσέπη μας.
    Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, με τίτλο «Contesting national belonging: An established-outsider figuration on the margins of Thessaloniki, Greece» εδώ: https://goo.gl/24Yd6X (θα κατεβεί αυτόματα ένα pdf, μην τρομάξετε)

    Και για να κλείσω, προσωπικά είμαι Ελληνίδα ομογενής, δεν αισθάνομαι Πόντια, κι ούτε Ουρούμ. Αλλά όσο κατακρίνω αυτούς που διατηρούν τις ηλίθιες παραδόσεις, κυρίως λόγω της αμορφωσιάς τους, άλλο τόσο διαφωνώ και με τον ρατσιστικό οχετό που έχετε ξεράσει κάποιοι εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και καλά κάνεις. Ελληνίδα είσαι, ούτε Τσάλκα ούτε ομογενής, Ελληνίδα. Πελοποννήσιος στο γράφει αυτό παρεμπιπτόντως. Δυστυχώς μερικοί τελευταίοι που σχολίασαν παρακάτω δεν το έχουν πιάσει το νόημα. Εν αντιθέσει, πάσχουν από κόμπλεξ κατωτερότητας και διαφοροποίησης. Είναι τραγικοί. Ευτυχώς που υπάρχει και η άλλη μερίδα σαν εσένα που σκέφτονται ορθολογικά.

      Διαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. H alhtheia einai oti ta tourkika prepei na stamathsoun na milountai... ayto pou me enoxlei omws einai oti o kathe anistorhtos leei thn apopsh tou.. emena oi papoudes m m exoun pei oti oi skatotourkoi tous apeilousan me thn zwh tous kai tous ekovan thn glwssa an milousan ellhnika.. tosa perasan oi pontioi exoun omws ton Xristo kai den fovomaste tipota... oloi oi Aksioi polemhthhkan sthn istoria..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να σταματήσουν; Επειδή δεν θέλετε εσείς;

      Διαγραφή
    2. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχουν τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνουν μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομούν την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων, αγνοώντας φυσικά μεγάλο αριθμό γενετικών πανεπιστημιακών μελετών που έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Κάτσε διάβασε μόνο τι λένε οι τελευταίοι παρακάτω. Είναι να κλαίς με μερικούς από αυτούς.

      Διαγραφή
  24. ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΙΝΑΤΕ ΜΟΝΑΧΑ ΓΥΓΦΤΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΥΡΟΥΜ ΚΑΙ ΟΥΡΟΥΜ ΘΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΑΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΕΣΕΝΑ Η ΚΟΠΕΛΑ Ε ΕΙΣΑΙ ΓΥΦΤΑΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΠΑΛΙΟΓΥΓΦΤΟΙ ΓΡΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. Ο ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πραγματικά, με αυτές τις μαλακίες που κάθεσε και γράφεις περιμένεις να σε περάσει ο άλλος για Έλληνα και όχι για Τούρκο; Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχετε τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνετε μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομείτε την καθαρότητα των Ελλαδιτών Ελλήνων. Δυστυχώς ή ευτυχώς για εσένα γενετικές πανεπιστημιακές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Εν τέλει τι δηλώνεις; Είσαι Έλληνας; Έχεις Ελληνική εθνική συνείδηση ή Τσάλκικη; Στο τέλος είναι να γελάει μέχρι και ο τελευταίος πικραμένος με μία μερίδα από εσάς.

      Διαγραφή
  25. Γιατί τόση τσίτα ρε παιδιά ? Στο κάτω κάτω είμαστε ολοι πλέον Ευρωπαίοι (Οι Τούρκοι δεν είναι τουλάχιστον ακόμα). Να μιλάτε ότι θέλετε φτάνει οι υπόλοιποι να σας καταλαβαίνουν. Όσο πιο γρήγορα εγκληματιστούν αυτοί που ήρθαν πρόσφατα τόσο καλύτερα για όλους μας. Οδηγούμαστε σε κοινωνία απρόσωπη όπου Έλληνες και μή θα βράζουν στο ίδιο καζάνι. Όσο πιο κοντά και μαζί ήμαστε τόσο πιο λιγότερο δύσκολα θα περάσουμε. Ειρήνη και βοήθεια ο ένας για τον άλλο. Όσο για το θέμα που έχετε Έλληνας, ή οτιδήποτε άλλο, κάποιος είναι όταν το νιώθει και όχι από την φάτσα του ή το ύψος του ή την ταυτότητά του. Για παράδειγμα, ο Μέγας Αλέξανδρος αναγκάστηκε να υποτάξει τους υπόλοιπους Έλληνες αφού ο ίδιος ένιωθε Έλληνας και οι υπόλοιποι δεν τον θεωρούσαν Έλληνα. Η εκστρατία του είχε ώς τίτλο "Απελευθέρωση των Ελληνικών Πόλεων στα Παράλοια της Ασίας". Όλοι μας πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας όποια και αν είναι αυτή. Δεν υπάρχει καλλήτερος τρόπος για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας για τους προγόνους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Pedia prin grapsete kati prepi prota na exete apopsi gi avto.legome kalaitsidis ilias ap to parmaksis i lexi avti gia osous de gnorizoun simeni choris to megalo daxtilo ke gia tin akrivis onomasia legomaste kor barmaxizli kapote i kolotourkalades mas kovan to megalo daxtilo etsi oste na min boresoume na piasoume to spafi ke na to pianame fa tan kor pou simeni tiflo mi akonizmeno mas anagkasan na dialexoyme anamesa sti glosa i ti friskia ke enoite de fa alazame friskia de sas kani endiposi agramati anfropi pos enas pou milai ta kolotourkika sigkekrimena ofomanika ine xristianos orfodoxos ke pos i ap pou avti i anfropi ke giati to 80%exoun arxea ellinika onomate ke pos epiviosan .......san tsalkalis ime iperifanos ourpoum to opio simeni ionas gia osous pali de xeroun ....paradosis ......pandrevomaste mono metaxi mas na min anakatepsoume to aima etsi kataferame na epiviosoume ap tous moggolous giati tourki san ratsa de iparxoun ke pistepste ne pio patriotes ap tsalkalides de fa vrite poufena sti kologeorgia figame ap to kars ke sto kars irfame ap to mora giati ama rotisi s enan tsalkali 80ari papou ap po pou ine i katagogi sou fa sou apandisi ap to meros morali pou tote etsi borosan na sou perigrapsoun to topo tous meros me tis mouries morali diladi ke i glossa mas pou mexri simera ti leme glossa mas giati exi mesa tis pio arxees elinikes lexis opos to gkil alla ti sas leo esis edo ena me alvanous ginate pandreveste me mousoulmanous 400 xronia sas ixan i kolotourkalades distixos ellinas de emine gi avto ke diaferoume giati o ellinas geniete de ginete imaste pano kato 25 xronia sti ellada ke paratiriste pio petiximeni palenostoundes as to poume etsi ap pou ine tsalka fili mou tsalka ke gia n milame me apodixis 3onomata fa sas po kaltsidis filaret 14dis periousia ivan savvidis ? Mouzenidis boris ke i tris tsalka tixeo de nomizo avti imaste fili mou ite to felete ite oxi 😋😎

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μουζενίδης, ο Σαββίδης, και ο Καλτσίδης δεν είναι Έλληνες δηλαδή; Τους θεωρείς κάτι άλλο; Από εκεί φαίνεται η νοοτροπία που έχετε ορισμένοι. Είχα κι έναν Κάλτσα στον στρατό, δεν θα ήθελα καν να στον αναλύσω διότι απ'ότι φαινόταν ήταν και αυτός πολύ κομπλεξικός. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα για την Ελληνική καταγωγή των Ελλήνων της Τσάλκας. Από την άλλη βλέπω ότι ορισμένοι έχετε τόσο μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας που φτάνετε μέχρι και το γελοιώδες σημείο να αποδομείτε την καθαρότητα των Ελλαδιτών. Δυστυχώς ή ευτυχώς για εσένα γενετικές πανεπιστημιακές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει το αυτονόητο της άμεσης καταγωγής των σημερινών Ελλήνων από τους πανάρχαιους Έλληνες, όχι απλώς τους αρχαίους. Επίσης γράφεις και για αρχαία γλώσσα. Δηλαδή εμείς οι Ελλαδίτες Έλληνες τι μιλάμε ρε φίλε, πλάκα μας κάνεις; Συγκρίνεις τα Ελληνικά με μία Τουρκική διάλεκτο; Τέλος, είδες πολλούς Έλληνες να παντρεύονται με Τουρκαλάδες και μάλιστα μουσουλμάνους τα 400 της Οθωμανικής ξενοκρατίας; Για έλα στα συγκαλά σου. Εν τέλει τι δηλώνεις; Είσαι Έλληνας;

      Διαγραφή
    2. Καλαιτσιδη αγορι μου, τοσα χρονια στη Γεωργια που ζουσατε ηταν καλα ε; Τωρα εγινε κολοΓεωργια ε;

      Διαγραφή
  27. Επισης, αρθρογραφε τι εγινε; Δεν σου εκατσε η Τσαλκαλιδα και βρηκες να βγαλεις χολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΣΥΓΝΏΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ Μ@Λ_ΚΑΣ ΕΝΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ Μ@Λ_ΚΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΕΙ ΙΣΤΟΡΊΑ ΟΤΑΝ ΜΆΘΕΙΣ ΙΣΤΟΡΊΑ ΓΙΑΤΊ ΠΡΟΦΑΝΏΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΩΡΏ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΝΤΡΈΠΟΜΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΡ@ΓΚΙΌΖΗ..... ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΏΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή